Te kluski na blogu będą pojawiać się na pewno wiele razy w różnych odsłonach, kochamy je i mogłybyśmy z Lilką jeść je codziennie 🙂 Dziś lane kluseczki bananowe.
Bananowe lane kluseczki – Składniki:
150g twarogu trójkąt (u mnie z Piątnicy)
1 jajko
40g kaszy manny suchej
60g banana (pół)
Przygotowanie:
Umieszczamy wszystkie składniki w misce i rozgniatamy za pomocą widelca.
Zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i nakładamy łyżką na (łatwiej dwoma łyżkami). Gotujemy ok 2 min od moment wypłynięcia. U nas posypane zblendowanymi orzechami brazylijskimi.
Z tego przepisu wyszło ok 10 sztuk. Porcja dla mamy i dziecka 🙂
Ania radzi:
Możesz wrzucić jedną kluseczkę na wrzątek i zobaczyć czy się nie rozpada. Jeżeli rozpadnie się dodaj łyżkę kaszy więcej. Nie przesadzaj z ilością, bo wyjdą twarde.
Jeżeli użyjesz twarogu z wiaderka musisz zwiększyć ilość kaszy, nie wiem czy wtedy wyjdą tak delikatne, nie robiłam.
Możesz zrobić podwójną porcję na dwa śniadania, jedną schować do lodówki (przykryć folią), a następnego dnia wrzucić na chwilę do ciepłej wody 🙂
Super, wczoraj zrobiłam, dziś były na śniadanie. Są extra, delikatne i mięciutkie.