Też często robisz klasyczne naleśniki? Wkładasz, miksujesz i zostaje smażenie 😊 Ale jak masz więcej czasu to koniecznie spróbuj tej wersji. Naleśniki biszkoptowe skradły moje serce <3
Naleśniki biszkoptowe – Składniki:
3 jajka
200ml mleka (u mnie krowie)
100ml wody (u mnie gazowana) /łącznie ponad szklanka płynów
180g mąki pszennej (18 łyżek)
30g masła (2 łyżki)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, wodą i rozpuszczonym masłem. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, a potem zmniejszamy ogień na średni. Ciasta nalewamy grubiej niż na zwykłe naleśniki. Smażymy aż pojawią się pęcherzyki, oddzielam boki łopatką i rękami przewracam delikatnie na drugą stronę. Z przepisu wyszło 5 sztuk. Podałam z masłem pistacjowym, twarożkiem i mandarynką.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny, a masło na olej.
Możesz użyć mąki orkiszowej jasnej, kukurydzianej, jaglanej.
Aniu jak robisz twarożek?