Lubisz owsianki? Możesz sobie je urozmaicać nie tylko przez dodanie warzyw jak w owsiance z cukinią, a także robiąc jagodowy budyń owsiany.
Jagodowy budyń owsiany – Składniki:
350ml mleka
70g płatków górskich (Melvit)
jagody (ile uważasz :))
1 łyżka różdżki jagodowej (opcjonalnie)
1 łyżka mascarpone
10g mąki ziemniaczanej (płaska łyżka) + 50 ml wody
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, gotujemy do momentu aż płatki wchłoną płyny (około 15 minut). Dodajemy jagody, mascarpone, różdżkę smaku i blendujemy. Ponownie stawiamy na gaz i dodajemy rozmieszaną mąkę w wodzie energicznie mieszając. Porcja dla mamy i dziecka, swoją możesz dosłodzić.
Ania radzi:
Możesz pominąć mąkę ziemniaczaną jeśli konsystencja będzie Ci odpowiadać po zblendowaniu jagód.
Zamiast mascarpone możesz dodać serek śmietankowy typu Bieluch.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym albo mleku kokosowym, a mascarpone pomiń.
Przed dodaniem jagód płatki muszą być gęste.
A można mleko pół na pół z wodą czy nie wyjdzie?