Jagodowy budyń owsiany

You are currently viewing Jagodowy budyń owsiany

Lubisz owsianki? Możesz sobie je urozmaicać nie tylko przez dodanie warzyw jak w owsiance z cukinią, a także robiąc jagodowy budyń owsiany.

Jagodowy budyń owsiany – Składniki:

350ml mleka

70g płatków górskich (Melvit)

jagody (ile uważasz :))

1 łyżka różdżki jagodowej (opcjonalnie)

1 łyżka mascarpone

10g mąki ziemniaczanej (płaska łyżka) + 50 ml wody

Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem, gotujemy do momentu aż płatki wchłoną płyny (około 15 minut). Dodajemy jagody, mascarpone, różdżkę smaku i blendujemy. Ponownie stawiamy na gaz i dodajemy rozmieszaną mąkę w wodzie energicznie mieszając. Porcja dla mamy i dziecka, swoją możesz dosłodzić.

Ania radzi:

Możesz pominąć mąkę ziemniaczaną jeśli konsystencja będzie Ci odpowiadać po zblendowaniu jagód.
Zamiast mascarpone możesz dodać serek śmietankowy typu Bieluch.

Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym albo mleku kokosowym, a mascarpone pomiń.

Przed dodaniem jagód płatki muszą być gęste.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

A można mleko pół na pół z wodą czy nie wyjdzie?

Joanna Ch

Po raz kolejny dziękuję za inspirację 🙂 synek jagód na 1 porcję może max 40g więc zamieniłam na mrożone maliny (gotowałam razem z płatkami) i zamiast mąki ziemniaczanej użyłam skrobi kukurydzianej (wg mnie jest lepsza smakowo do tego typu posiłków)

Joanna Ch

skorzystam na pewno 🙂 ja skrobię kulurydzianą kupuję w lokalnym sklepie bio