Domowe czekoladki

You are currently viewing Domowe czekoladki

Zrobiłam domowe czekoladki na Dzień Dziecka, który jest jutro, a właśnie zajadam się nimi pisząc ten przepis, więc nie wiem czy na jutro coś zostanie 😊.

Pyszne i tylko kilka składników, kilka godzin w lodówce dzieli Cię od tego, żebyś również zajdał/a się domowymi czekoladkami 😊.

Domowe czekoladki – Składniki:

60g masła orzechowego (2 czubate łyżki)

40g masła (2 łyżki)

15g kakao (3 płaskie łyżki)

1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy na patelni/w garnku i na małym ogniu rozpuszczamy. Mieszamy aż zrobi się gładka masa. Przelewamy w foremki i chłodzimy. Po 4h już można je wyjmować, ale lepiej żeby dłużej się schłodziły.

Ania radzi:

W wersji bez nabiału użyj oleju kokosowego.

Polecam dodatki, które wymieszaj po rozpuszczeniu: suszone owoce, nasiona, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, owoce liofilizowane i co tylko masz pod ręką 😊.

Możesz erytrol pominąć, ewentualnie dać cukier, jeśli używasz w kuchni (dla siebie i starszych dzieci).

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Natalia

A co jeśli z masy zrobiła się tzw. kupa? 😔 Dodałam trochę mleka i więcej masła żeby rozrzedzić no ale zrobiło się jeszcze gorzej

Magdalena

A co dać zamiast masła orzechowego przy alergii?

Magdalena

Zrobiłam 3 rodzaje takich czekoladek: z tahini, masłem orzechowym i pastą kokosową. Do tych ostatnich z pasty kokosowej dodałam żurawinę suszoną i posypałam wiórkami kokosowymi, były najlepsze:) Mam inne masła orzechowe i z nimi też spróbuje.
Super, że jest taka strona z przepisami, bo chętnie korzystam z nich:).