Miałam ochotę na jakąś zapiekankę, ale makarony jemy ostatnio za często, więc wpadłam na pomysł, że będzie kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem.
Kasza gryczana zapiekana z brokułem i kalafiorem – Składniki:
100g kaszy gryczanej prażonej
kilka różyczek brokuła i kalafiora
2 łyżki czosnku staropolskiego/1 ząbek czosnku
100g jogurtu naturalnego/wege/śmietanki 30%
1 jajko
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz*
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Kaszę i warzywa gotujemy (krócej niż na opakowaniach). Jajko miksujemy z jogurtem/śmietanką, przyprawami, parmezanem. Wykładamy do naczynia kaszę, na to układamy warzywa i polewamy jogurtem. Do swojej porcji dodaję sól i pieprz*. Pieczemy w 180stopniach ok 30minut bez termoobiegu. Wyjmujemy i posypujemy szczypiorkiem, albo pietruszką.
Ania radzi:
Możesz dodać do zapiekanki kurczaka, albo inne mięso.
Zamiast parmezanu może być ser żółty.
Polecam przyprawę czosnek staropolski.
Czy z kaszy gryczanej białej tez wyjdzie ?