Omlet z batata z morelami

You are currently viewing Omlet z batata z morelami

Kupujesz bataty, czy odstrasza Cię cena prawie 10zł/kg? A pomyśl, że z jednej sztuki zrobisz aż dwa posiłki 🙂 Omlet z batata z morelami a następnego dnia możesz zrobić w wersji wytrawnej dodając swoje ulubione przyprawy.
Omlet wychodzi zbity i mokry w środku ala brownie 😛

Składniki:

150g puree z batata (pół sztuki)

2 jajka

2 łyżki jogurtu greckiego (naturalny też może być)*

20g mąki migdałowej (2 łyżki)

30g mąki pszennej (3 łyżki)

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki cynamonu

morela (lub inny owoc)

Przygotowanie:

Batata dzień wcześniej ugotowałam. Wszystkie składniki blendujemy. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 min. Po tym czasie przewracamy za pomocą pokrywki (patrz zdjęcia :)).
Najpierw odsuwamy brzegi łopatką, potem poruszamy patelnią, żeby omlet się zsunął (możemy pomóc przy zsuwaniu łopatką) i nakładamy na pokrywkę. Patelnię nakładamy na pokrywkę i odkręcamy. Porcja dla mamy i dziecka.
Podałam z jogurtem (swój wymieszałam z miodem) i morelami.

*przy alergii na BMK zamień jogurt na stałą część mleczka kokosowego (2 łyżki), albo napój roślinny 30 ml

Ania radzi:

Jeśli wolisz usmaż placuszki zamiast omleta.

Mąkę migdałową zrób sam/a blendując migdały. Zamiast tej mąki możesz dać kokosową, jaglaną albo kukurydzianą.

Możesz też dodać wanilię albo imbir.

Jak potrzymasz omlet ok 10 minut dłużej pod przykryciem to nie będziesz musiał/a przewracać.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Malwina

A ta morela to do środka idzie też czy tylko potem na górę? Jakiś zakalec wyszedł 🙁

Ilona

Coś zrobiam źle bo wyszła mi za gęsta masa 😁