Przepyszne podwójnie dyniowe pulpeciki dla całej rodziny!
Korzystajcie z sezonu dyniowego, tutaj znajdziesz moje inne propozycje z dynią w roli głównej!
Pulpeciki podwójnie dyniowe – Składniki:
400g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
1 jajko
2 czubate łyżki gęstego puree z dyni (najlepiej Hokkaido ze skórą)
przyprawy: papryka słodka, pieprz, kolendra/gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, sól, pieprz)
mąka do obtoczenia (u mnie orkiszowa)
Sos:
200ml bulionu lub oszukanego bulionu*
3 czubate łyżki puree z dyni
3 łyżki parmezanu
fasolka edamame/zielony groszek
Przygotowanie:
Składniki na mięso mieszamy i obtaczamy w mące. Podsmażamy po minucie z każdej strony, a następnie zalewamy dyniowym bulionem. Dodajemy ugotowaną fasolkę lub groszek. Gotujemy kilka minut. Podałam z ryżem do risotto i gotowaną marchewką. Z przepisu wyszło 12 sztuk.
Ania radzi:
Pamiętaj, że moje przepisy są od początku RD, wystarczy, że wcześniej odłożysz porcję dla dziecka, ominiesz składnik lub zastąpisz 😉
*oszukany bulion to zagotowana woda z przyprawą do rosołu, listkiem laurowym i zielem angielskim 😉 Na koniec możesz zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Inne propozycje na pulpety znajdziesz tu.
Fajny przepis, całej rodzinie smakowało 🙂