Pulpeciki podwójnie dyniowe

You are currently viewing Pulpeciki podwójnie dyniowe

Przepyszne podwójnie dyniowe pulpeciki dla całej rodziny!

Korzystajcie z sezonu dyniowego, tutaj znajdziesz moje inne propozycje z dynią w roli głównej!

Pulpeciki podwójnie dyniowe – Składniki:

400g mięsa mielonego (u mnie z szynki)

1 jajko

2 czubate łyżki gęstego puree z dyni (najlepiej Hokkaido ze skórą)

przyprawy: papryka słodka, pieprz, kolendra/gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, sól, pieprz)

mąka do obtoczenia (u mnie orkiszowa)

Sos:

200ml bulionu lub oszukanego bulionu*

3 czubate łyżki puree z dyni

3 łyżki parmezanu

fasolka edamame/zielony groszek

Przygotowanie:

Składniki na mięso mieszamy i obtaczamy w mące. Podsmażamy po minucie z każdej strony, a następnie zalewamy dyniowym bulionem. Dodajemy ugotowaną fasolkę lub groszek. Gotujemy kilka minut. Podałam z ryżem do risotto i gotowaną marchewką. Z przepisu wyszło 12 sztuk.

Ania radzi:

Pamiętaj, że moje przepisy są od początku RD, wystarczy, że wcześniej odłożysz porcję dla dziecka, ominiesz składnik lub zastąpisz 😉

*oszukany bulion to zagotowana woda z przyprawą do rosołu, listkiem laurowym i zielem angielskim 😉 Na koniec możesz zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Inne propozycje na pulpety znajdziesz tu.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Basia

Fajny przepis, całej rodzinie smakowało 🙂