Kiedy masz ochotę na jagodzianki, ale zanim wyrobisz ciasto drożdżowe to już ochota Ci przejdzie. Wyjmujesz składniki i po 40 minutach już jesz kokosowe jagodzianki 🙂
Składniki:
200g twarogu (trójkąt Piątnica)
2 jajka
20g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
40g mąki kokosowej (4 łyżki)
jagody (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
Blenduje wszystkie składniki, kilka minut zostawiam (mąka kokosowa chłonie płyny). Moczę delikatnie dłonie, formuje kulki, spłaszczam i nakładam na papier do pieczenia. Robię kieliszkiem wgłębienie (możesz łyżką :)) i nakładam w środek jagody(nie trzeba rozmrażać). Piekę na środkowej półce bez termoobiegu ok 25 minut w 180 stopniach. Najlepsze jeszcze cieplutkie 😛
Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Możesz swoje dosłodzić 😉
Ania radzi:
Możesz użyć każdego twarogu, wtedy w zależności od konsystencji musisz dosypać więcej mąki (jeżeli to będzie twaróg z wiaderka).
Mogą być inne owoce.
Mąka kokosowa to zblendowane wiórki kokosowe, zrób sam/a 🙂 Potrzebny jest dobry blender, żeby nie zrobić masła kokosowego (też dobre :P)
Witam, czym można zastąpić jajka w przepisie?