Kokosowe jagodzianki

You are currently viewing Kokosowe jagodzianki

Kiedy masz ochotę na jagodzianki, ale zanim wyrobisz ciasto drożdżowe to już ochota Ci przejdzie. Wyjmujesz składniki i po 40 minutach już jesz kokosowe jagodzianki 🙂

Składniki:

200g twarogu (trójkąt Piątnica)

2 jajka

20g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)

40g mąki kokosowej (4 łyżki)

jagody (u mnie mrożone)

Przygotowanie:

Blenduje wszystkie składniki, kilka minut zostawiam (mąka kokosowa chłonie płyny). Moczę delikatnie dłonie, formuje kulki, spłaszczam i nakładam na papier do pieczenia. Robię kieliszkiem wgłębienie (możesz łyżką :)) i nakładam w środek jagody(nie trzeba rozmrażać). Piekę na środkowej półce bez termoobiegu ok 25 minut w 180 stopniach. Najlepsze jeszcze cieplutkie 😛

Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Możesz swoje dosłodzić 😉

Ania radzi:

Możesz użyć każdego twarogu, wtedy w zależności od konsystencji musisz dosypać więcej mąki (jeżeli to będzie twaróg z wiaderka).

Mogą być inne owoce.

Mąka kokosowa to zblendowane wiórki kokosowe, zrób sam/a 🙂 Potrzebny jest dobry blender, żeby nie zrobić masła kokosowego (też dobre :P)

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ewa

Witam, czym można zastąpić jajka w przepisie?

Malwina

To ciasto które powstaje musi być dość suche, takie jak plastelina??

Marzena

ciasto jest suche tzn. nielejące, nie ma tu poza jajkami nic co by było płynne

Agata

W jakiej temperaturze piec?