Kokosowe jagodzianki

You are currently viewing Kokosowe jagodzianki

Kiedy masz ochotę na jagodzianki, ale zanim wyrobisz ciasto drożdżowe to już ochota Ci przejdzie. Wyjmujesz składniki i po 40 minutach już jesz kokosowe jagodzianki 🙂

Składniki:

200g twarogu (trójkąt Piątnica)

2 jajka

20g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)

40g mąki kokosowej (4 łyżki)

jagody (u mnie mrożone)

Przygotowanie:

Blenduje wszystkie składniki, kilka minut zostawiam (mąka kokosowa chłonie płyny). Moczę delikatnie dłonie, formuje kulki, spłaszczam i nakładam na papier do pieczenia. Robię kieliszkiem wgłębienie (możesz łyżką :)) i nakładam w środek jagody(nie trzeba rozmrażać). Piekę na środkowej półce bez termoobiegu ok 25 minut w 180 stopniach. Najlepsze jeszcze cieplutkie 😛

Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Możesz swoje dosłodzić 😉

Ania radzi:

Możesz użyć każdego twarogu, wtedy w zależności od konsystencji musisz dosypać więcej mąki (jeżeli to będzie twaróg z wiaderka).

Mogą być inne owoce.

Mąka kokosowa to zblendowane wiórki kokosowe, zrób sam/a 🙂 Potrzebny jest dobry blender, żeby nie zrobić masła kokosowego (też dobre :P)

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Malwina

To ciasto które powstaje musi być dość suche, takie jak plastelina??

Marzena

ciasto jest suche tzn. nielejące, nie ma tu poza jajkami nic co by było płynne

Agata

W jakiej temperaturze piec?