Ryba po grecku dla niemowlaka

You are currently viewing Ryba po grecku dla niemowlaka

Moje ulubione danie, które zawsze jadłam w zestawie z sałatką jarzynową 😀 Kto tak jadł? Sałatki jarzynowej nie będzie na blogu, zrób taką jak robisz zawsze, tylko pomiń dla Maluszka majonez, daj jogurt grecki, śmietanę gęstą, albo oliwę z oliwek. Ryba po grecku wersja dla niemowlaka, która też posmakuje dorosłym- już sprawdzone 😛

Ryba po grecku dla niemowlaka – Składniki:

ok. 100g białej ryby (dorsz, mintaj)

2 marchewki

1 mała cebula

pół pietruszki

kawałek selera

3 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju

pieprz

Przygotowanie:

Umytą, pozbawioną ości i osuszoną rybę układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy kawałek masła/oleju/oliwy, koperku i smażymy po kilka minut z  każdej strony. Cebulę kroimy w  piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Dorzucamy starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Zalewamy wodą minimalnie ponad stan, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut. Po tym czasie woda powinna wyparować, dodajemy pieprz, koncentrat pomidorowy.

Nakładamy na dół naczynia warstwę warzyw, rozdrobnioną rybę i kolejną warstwę warzyw. Wstawiamy do lodówki. Możemy przed podaniem posypać natką pietruszki. Naczynie dł. 20 cm.

rybka pod pierzynka, ryba po grecku dla niemowlaka

Ania radzi:

Zrobiłam podwójną porcję ryby i drugi kawałek dałam do rybki pod pierzynką.

Przez pierwsze miesiące rozszerzania diety polecam ominąć etap podsmażania, wszystkie warzywa zalać wodą i dusić pod przykryciem. Możesz też pominąć koncentrat pomidorowy, podać same warzywa, albo dodać do warzyw pomidora i poddusić.

Rybę można upiec w piekarniku. Można też dać całe płaty, ja rozdrobniłam, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnej ości.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kinga

Hej, na pokładzie prawie 8-miesięczny bobas, chciałam dopytać o smażenie. Czyli możemy pominąć smażenie warzyw, ale rybę na papierze normalnie smażymy? 😊

Kinga

Tak, ale informacja jest odnośnie smażenia warzyw, a ja pytałam o smażenie ryby 😊

Magda

Witam, a czemu nie można do tego przepisu użyć karpia? 🙂 na stanie bobas 8 miesięcy

Magda

Dziękuję za odpowiedź! Tak myślałam, że karp przez te ości może być niezbyt bezpieczny. Pozdrawiam ciepło 😉

Marta

Hej. Ile można przechowywac danie?