Moje ulubione danie, które zawsze jadłam w zestawie z sałatką jarzynową 😀 Kto tak jadł? Sałatki jarzynowej nie będzie na blogu, zrób taką jak robisz zawsze, tylko pomiń dla Maluszka majonez, daj jogurt grecki, śmietanę gęstą, albo oliwę z oliwek. Ryba po grecku wersja dla niemowlaka, która też posmakuje dorosłym- już sprawdzone 😛
Ryba po grecku dla niemowlaka – Składniki:
ok. 100g białej ryby (dorsz, mintaj)
2 marchewki
1 mała cebula
pół pietruszki
kawałek selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
pieprz
Przygotowanie:
Umytą, pozbawioną ości i osuszoną rybę układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy kawałek masła/oleju/oliwy, koperku i smażymy po kilka minut z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Dorzucamy starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Zalewamy wodą minimalnie ponad stan, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut. Po tym czasie woda powinna wyparować, dodajemy pieprz, koncentrat pomidorowy.
Nakładamy na dół naczynia warstwę warzyw, rozdrobnioną rybę i kolejną warstwę warzyw. Wstawiamy do lodówki. Możemy przed podaniem posypać natką pietruszki. Naczynie dł. 20 cm.
Ania radzi:
Zrobiłam podwójną porcję ryby i drugi kawałek dałam do rybki pod pierzynką.
Przez pierwsze miesiące rozszerzania diety polecam ominąć etap podsmażania, wszystkie warzywa zalać wodą i dusić pod przykryciem. Możesz też pominąć koncentrat pomidorowy, podać same warzywa, albo dodać do warzyw pomidora i poddusić.
Rybę można upiec w piekarniku. Można też dać całe płaty, ja rozdrobniłam, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnej ości.
Hej, na pokładzie prawie 8-miesięczny bobas, chciałam dopytać o smażenie. Czyli możemy pominąć smażenie warzyw, ale rybę na papierze normalnie smażymy? 😊