Szpinakowe knedle

You are currently viewing Szpinakowe knedle

Moje drugie w życiu knedle 🙂 Miałam podać w wersji wytrawnej tylko z masłem, ale jak kupiłam truskawki to musiały być w wersji na słodko szpinakowe knedle 🙂 także możecie zadecydować w jakiej wersji zjeść na słodko czy wytrawnie 🙂

Szpinakowe knedle – Składniki:

350g ugotowanych ziemniaków

150g twarogu trójkąt (u mnie półtłusty Delikate)

100g szpinaku liście

1 jajko

50-60g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (5-6 łyżek)

szczypta soli*

Przygotowanie:

Ziemniaki i twaróg tłuczemy, dodajemy zblendowany szpinak, mąkę i mieszamy dokładnie (mieszam ręką). Ciasto nie wychodzi bardzo gęste. Moczymy ręce w wodzie, formujemy kule i wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy gaz, od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty.

Ania radzi:

Mąkę wsypuj powoli, im mniej dasz, tym knedle będą delikatniejsze. Zawsze możesz sprawdzić i wrzucić jedną kulę na wrzątek, jak się rozpadnie to dodaj łyżkę mąki więcej.

Dodałam twaróg jako źródło białka. Przy alergii na BMK pomiń twaróg.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Joanna

A musi byc koniecznie świeży szpinak? Wyszly by z mrożonego? Pozdrawiam

Paulina

Czy można truskawki zastąpić innymi owocami? Np. maliny?
Dziękuje 😉