Sałatka rybka pod pierzynką inspirowana jest śledziem pod pierzynką-sałatką o którą zawsze prosiłam mamę na Święta 😊 Od razu Ci podpowiem, że wykorzystałam tą samą rybę do ryby po grecku dla niemowlaka, więc masz od razu dwa dania 😊
Rybka pod pierzynką – Składniki:
Podam Ci przybliżone ilości, robiłam na dwie małe miseczki, a najlepiej jak zrobisz większą ilość, bo smakuje też dorosłym 😉
ok. 100g białej ryby (dorsz, mintaj)
2 jajka
3 ogórki kiszone
1 burak gotowany
1 duży ziemniak
kilka plastrów czerwonej cebuli
kilka łyżek jogurtu greckiego/śmietany 18%
masło/oliwa z oliwek/olej
sól, pieprz
koperek/szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umytą, pozbawioną ości i osuszoną rybę układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy kawałek masła/oleju/oliwy, koperku i smażymy po kilka minut z każdej strony. Kroimy drobno cebulę, mieszamy z rozdrobnioną rybą i 2 łyżkami oliwy. Układamy na dno miseczki, na to nakładamy jogurt grecki. Następna warstwa pokrojone ziemniaki, znowu jogurt/śmietana, ogórek kiszony i burak. Na buraki kolejna warstwa jogurtu i pokrojone jajko na górę. Na koniec również możesz dać jogurt/śmietanę. U mnie był taki plan, ale nie starczyło mi miseczki 😀 Posypałam szczypiorkiem.
Ania radzi:
Polecam zrobić jedną mała miseczkę dla dziecka, a większą z majonezem 😛
Swoją wersję tak zrobiłam, dodatkowo posoliłam.
Jeżeli nie chcesz podawać ogórka kiszonego ze względu na sól na początku rozszerzania diety zastąp ugotowaną marchewką (ugotuj razem z ziemniakiem 😊).
Pamiętaj, że kiszonki są bardzo zdrowe, ja wprowadzałam małe ilości ok 8-msca.
Polecam papier do pieczenia ciemny (nie jak na zdjęciu jasny). Możesz też zrobić bez papieru na patelni, albo w piekarniku.
Przy alergii na BJ zamień jajo jak wyżej na marchewkę.
Przy alergii na BMK przełóż warstwy wege majonezem.
social signals
wdijaukhi dmfhg evmqgnx ddxw hpdoexfiazmmxnm