Kochacie brownie i truskawki? To jest połączenia dla Was! Muffinki czekoladowo-truskawkowe z kremem śmietankowym są przepyszne.
Muffinki czekoladowo-truskawkowe – Składniki:
400g truskawek
2 jajka
20-30g masła orzechowego (1 czubata łyżka)
80g mąki ryżowej/pszennej/orkiszowej jasnej(8 łyżek)
20-30g kakao (2-3 łyżki)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
coś do posłodzenia dla starszaków
Przygotowanie:
Blendujemy wszystkie składniki i przelewamy do foremek. Przelewam jedną dla Lilki, a resztę dosładzam. Pieczemy w temp 180 stopni 25 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Z przepisu wychodzi ok 10 muffinek.
Najlepsze po kilku godzinach w lodówce.
Podałam z mascarpone i śmietanką. Robię zawsze na oko (składniki z lodówki) ok 2 łyżki mascarpone miksuje z ok 100ml śmietanki 30%.
Ania radzi:
Możesz dodać 2, albo 3 łyżki kakao. Na moim zdjęciu jest 40g i wg mnie za dużo 😉
Zamiast masła orzechowego daj 1 łyżkę oleju kokosowego, albo 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy.
Łatwiej będzie jak zblendujesz najpierw mokre, a potem dodasz suche.
Możesz też użyć do tego mrożonych truskawek.
Do posłodzenia dla starszaków możesz dać daktyle wcześniej namoczone we wrzątku. Możesz tez pominąć słodzidło,to od Ciebie zależy, nie wiem jak się je w Twoim domu i czy dziecko zje gorzką muffinkę 🙂
Pięknie wyrosły, a po wyjęciu z piekarnika opadły… wiem ze kucharka ze mnie straszna, ale żeby aż tak 🤨