Orzeźwiające bazyliowo-limonkowe serniczki. Połączenie tych smaków jest rewelacyjne. Już nie mogę się doczekać, żeby wykorzystać je w innych przepisach 😛
Składniki:
800g twarogu * (można dać 1kg)
200ml śmietany 30%
5 jajek
doniczka bazyli (tylko listki:P)
sok i skórka z połowy limonki BIO
mąka ziemniaczana 20g (2 łyżki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Twaróg, mąkę, sok i skórkę z limonki zmiksować, bazylię zblendować ze śmietanką i połączyć, a na końcu dodać jajka. Nie miksować za długo tylko do połączenia składników.
Z porcji wyszły 2 mniejsze kokilki plus tortownica 21 cm (dla dorosłych dosłodziłam i polałam białą czekoladą :))
Można zrobić w formie muffinek.
Mini serniczki pieczemy w 160 stopniach 45 minut, sernik godzinę.
*Polecam twaróg Piątnica, albo Wieluń. Jeżeli wolisz mniej zbitą konsystencję to President niebieski, albo Pilos.