Wiecie, że uwielbiam dodawać wszędzie warzywa, miała być sama gruszka, ale czegoś mi brakowało i tak powstała owsianka z gruszką i pietruszką 🙂
Składniki:
400ml płynów (u mnie mleko owsiane)
100g płatków owsianych (u mnie górskie Melvit)
50g korzenia pietruszki (1 mała szt)
1 dojrzała gruszka
1 łyżka mąki migdałowej (migdały)
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy pokrojoną cienko pietruszkę, gotujemy aż płatki wchłoną płyny mieszając kilka razy. Zestawiamy z gazu, dodajemy gruszkę, przyprawy, migdały i blendujemy. Jeżeli wolisz gęstszą konsystencję to pogotuj jeszcze chwilę, jeżeli rzadszą dolej mleka podczas blendowania.
Porcja dla mamy i dziecka. Swoją porcję dosłodziłam.
Ania radzi:
Jeżeli wolisz owsiankę bez blendowania to zetrzyj na tarce pietruszkę.
Kardamon ma intensywny smak, więc uważaj, żeby za dużo się nie sypnęło.
Jakie to było dobre!!! Ale oczywiście nie może być za prosto. Przygotowując sobie ją wieczorem okazało się, że nie mam płatków owsianych 🤦więc zastąpiłam je kaszą jaglaną, do blendowania dodałam jogurt kokosowy, żeby było bardziej kremowe i wyszło coś pysznego i do tego tak sycące, że ledwo zjadłam swoją porcję, a Mały Człowiek ma jeszcze drugie śniadanie 😅