Krem cebulowy to idealny sposób na szybki i prosty obiad.
Krem, który zawsze możesz zrobić, bo kto nie ma w domu cebuli, marchewki i ziemniaków😊
Krem cebulowy – Składniki:
7 średnich cebul
2 ziemniaki
1 duża marchewka
kawałek pora
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki suszonych warzyw/lub piramidka smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta ostrej papryki (można więcej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej w garnku, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy kilka minut. Po chwili dorzucamy pokrojoną marchewkę, ziemniaka, por, czosnek i przyprawy. Zalewamy wodą równo z warzywami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. Po tym czasie wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy i blendujemy.
Podałam z kuleczkami zbożowymi i szczypiorkiem.
Ania radzi:
Ja przygotowuję ten krem w dużym garnku, jest mi tak wygodniej.
Dla niemowlaka najlepiej pominąć etap podsmażania i wszystko zalać wodą.
Sól dodaję u siebie na talerzu.
Jeśli Ci się nie spieszy to pogotuj zupkę na małym ogniu 40 minut 😉
Nie dodawaj wody ponad poziom warzyw, mogą nawet wystawać.
A jak lubisz zupy krem to koniecznie spróbuj z marchewki i grochu.