Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem

You are currently viewing Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem

Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem to bardzo szybka kolacja jak wcześniej sobie podpieczesz dynię. Możesz od razu upiec większą ilość, potem zblendujesz i masz zamrożone puree do wielu dań.

Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem – Składniki:

1 dynia piżmowa (może być inna)

1 łyżeczka oliwy z oliwek

2 kostki mrożonego szpinaku

ok 100g twarogu trójkąt (Piątnica)

czosnek suszony

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię przekrój, wytnij gniazdo i ponacinaj głęboko, natrzyj oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika 180 stopni, ok 30 minut, sprawdź po 20 minutach, nie powinna być bardzo miękka. Szpinak rozmrażamy (ja to robię to w mikrofalówce) i łączymy widelcem z twarogiem i przyprawami. Nakładamy na dynię i zapiekamy 15-20 minut.

Ania radzi:

Możesz zrobić wersję na słodko i twaróg wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi (zmielonym/w zależności od wieku dziecka), a na koniec polać miodem (nie podajemy miodu niemowlakom, pamiętaj ;))

Jak wycinam gniazdo to z zapasem, żeby więcej farszu się zmieściło. Oczywiście kładę te kawałki również do pieczenia.

Przy alergii na BMK zrezygnuj z twarogu, możesz dodać jeszcze suszone pomidory.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze