Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem to bardzo szybka kolacja jak wcześniej sobie podpieczesz dynię. Możesz od razu upiec większą ilość, potem zblendujesz i masz zamrożone puree do wielu dań.
Pieczona dynia z twarogiem i szpinakiem – Składniki:
1 dynia piżmowa (może być inna)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 kostki mrożonego szpinaku
ok 100g twarogu trójkąt (Piątnica)
czosnek suszony
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekrój, wytnij gniazdo i ponacinaj głęboko, natrzyj oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika 180 stopni, ok 30 minut, sprawdź po 20 minutach, nie powinna być bardzo miękka. Szpinak rozmrażamy (ja to robię to w mikrofalówce) i łączymy widelcem z twarogiem i przyprawami. Nakładamy na dynię i zapiekamy 15-20 minut.
Ania radzi:
Możesz zrobić wersję na słodko i twaróg wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi (zmielonym/w zależności od wieku dziecka), a na koniec polać miodem (nie podajemy miodu niemowlakom, pamiętaj ;))
Jak wycinam gniazdo to z zapasem, żeby więcej farszu się zmieściło. Oczywiście kładę te kawałki również do pieczenia.
Przy alergii na BMK zrezygnuj z twarogu, możesz dodać jeszcze suszone pomidory.