Orzechowo-bananowe babeczki bez jajek

You are currently viewing Orzechowo-bananowe babeczki bez jajek

Wiecie ile się naczytałam co się łączy, żeby powstały wypieki bez jajek!? Jedni lubią czytać książki, a ja lubię czytać ciekawostki kulinarne 🙂 Chyba się opłacało, bo orzechowo-bananowe babeczki bez jajek wyszły super!

Orzechowo-bananowe babeczki bez jajek – Składniki:

150g dojrzałego banana (średni banan ma ok 120g)

40ml mleka (8 łyżek)

2 łyżki octu jabłkowego (u mnie Bio dostępny w Lidlu)

20g masła orzechowego (1 łyżka)

20g masła/oleju kokosowego (u mnie masło/1 łyżka)

100g mąki pszennej (10 łyżek)

20g zmielonych orzechów laskowych (2 łyżki)

pół łyżeczki sody i pół proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło orzechowe z masłem (ja to robię w mikrofalówce ok 15 sekund). W tym czasie rozgniatamy widelcem banana, dolewamy masła, mleko, ocet jabłkowy i mieszamy rózgą. Dosypujemy resztę składników, mieszamy tylko do połączenia. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Z przepisu wychodzi 5 sztuk.

Ania radzi:

Zmielone orzechy to mąka orzechowa, jest dostępna np. w Lidlu, ale możesz też sam/a zblendować.

Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny (czytałam, że najlepsze będzie sojowe do wegańskich wypieków).

Zamiast mąki pszennej możesz użyć orkiszowej jasnej, mi się niestety skończyła 🙂

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Renata

Czy mogę zastąpić banana ?

Paulina

Czy może być inny ocet ml z białego wina?

Magdalena

mozna pominac ocet ?