SKYRowe chmurkowe placuszki jak nazwa podpowiada są bardzo puszyste. Idealnie sprawdzą się na początku rozszerzania diety.
Składniki:
150g skyr naturalny* (1 opakowanie)
2 białka (żółtka użyj do KOGEL MOGEL z TRUSKAWKAMI, albo domowego budyniu-przepis wkrótce :))
25g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)
Przygotowanie:
Białka ubijamy kilka minut, aż piana będzie sztywna, dodajemy skyr, mąkę i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni zmniejszając na średni ogień (u mnie 4/10). Lilce usmażyłam 3 sztuki, a swoje placki smażyłam na lekko natłuszczonej patelni.
*przy alergii na BMK zamień skyr na jogurt wege, w zależności od konsystencji jogurtu wege dodaj łyżkę mąki więcej (masa nie powinna się rozlewać po patelni)
Ania radzi:
Jogurt i jajka najlepiej wyjąć wieczorem jeśli wiemy, że na śniadanie robimy skyrowe chmurkowe placuszki. Jeżeli używamy jajek prosto z lodówki możemy je ocieplić wkładając na chwilę do ciepłej wody. Ja jak rano robię sobie kawę to polewam jajka wrzątkiem 🙂 piana szybciej się ubije.
Ale to było dobre !!!omg 3 składniki a takie pyszności