Zapiekane truskawki pod koglem moglem

You are currently viewing Zapiekane truskawki pod koglem moglem

Zapiekane truskawki pod koglem moglem czyli szybki deser który przypomni Ci dzieciństwo.

Składniki:

8 truskawek

2 żółtka (białka wykorzystaj do SKYRowych placuszków albo mini bez-przepis wkrótce:))

1 łyżka erytrolu (cukier dla starszaków)

Przygotowanie:

Żółtka ubij z erytrolem na puszystą masę. Truskawki przekrój na pół (duże na 4 części), ułóż w miseczkach żaroodpornych i polej koglem moglem. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, potem włączamy funkcję termoobiegu na 5 minut.
Pieczemy łącznie 15 minut w 180 stopniach. Dla niemowlaka nakładamy cienką warstwę żeby żółtka się ścięły.

Porcja dla mamy i dziecka.


Ania radzi:

-Możesz dać inne owoce, tylko nie mrożone (świetne będą maliny z jagodami, albo śliwki)

-Jeżeli nie chcesz wykorzystywać białka możesz schować do lodówki, albo zamrozić.
-Skorzystaj, że piekarnik jest nagrzany, a deser zajął chwilę, zrób szybki chlebek, albo serniczki jogurtowe.
-Możesz w tym samym czasie włożyć do piekarnika jabłko, albo gruszkę (przekrajamy na pół i pozbywamy się gniazda), będzie jako świetny dodatek np. do jogurtu (do jabłka dodaj cynamon i miód*, a do gruszki migdały zmielone i miód*).

*miód dla starszaków

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Iwona

Ten deser przypomniał mi babcine deserki 😉