Gotując kaszę możesz ugotować torebkę więcej zrobisz od razu KULKI RAFFAELLO i brownie z kaszy jaglanej.
Brownie z kaszy jaglanej – Składniki:
200g kaszy jaglanej (2 torebki) + 800ml płynów
30g kakao (6 płaskich łyżek)
2 jajka
30g wiórków kokosowych
20g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
coś do posłodzenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy ok 20-25 minut mieszając co jakiś czas. Kasza po ugotowaniu powinna być sucha (patrz zdjęcie). Dodajemy resztę składników i długo blendujemy (ja blendowałam za krótko ;)). Przelewam Lilce do małej kokilki i resztę dosładzam. Pieczemy w 170 stopniach 40-45 minut w zależności od formy jakiej użyjesz. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Ania radzi:
W wersji dla dorosłych koniecznie zrób polewę czekoladową (rozpuść w mikrofalówce mleczną/gorzką czekoladę z odrobiną mleka), wtedy smakuje rewelacyjnie. Możesz też posypać wiórkami kokosowymi, albo płatkami migdałów.
A zamiast jajka co Pani proponuje?? Aquafaba, banana?