Sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem

You are currently viewing Sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem

Znacie już sypaną szarlotkę? Bez miksera, bez jajek, chwilę mieszamy i ciasto gotowe. A tata tylko skomentował „Jakie to dobre!” 😛
Róbcie od razu z podwójnej porcji, bo sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem zniknęło u nas chwilę po upieczeniu 🙂

Sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem – Składniki:

90g mąki (u mnie 50g pszennej i 40g owsianej)
90g kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g rabarbaru

200g truskawek

40g masła z lodówki+do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Rabarbar i truskawki kroimy w plasterki i dzielimy na 4 części. Suche składniki mieszamy ze sobą, dzielimy na 6 części (jeżeli robisz w 2 foremkach).
Foremki (u mnie 2szt. średnica 10cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dół oraz boki masłem, układamy warstwy: mąka z kaszą, truskawki z rabarbarem, mąka z kaszą, truskawki z rabarbarem, mąka z kaszą. Na górę ścieramy zimne masło (albo kroimy cienko nożem). Pieczemy w temp 180 st. ok 45min do zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Do swojej części do suchych składników dodałam erytrol. Możesz dodać cukier/cukier kokosowy.

Ania radzi:

Najważniejsze w tym przepisie jest masło. Po 10 minutach od włożenia do piekarnika spójrz, czy masło roztopiło się po całej górze, jeżeli są suche place to dołóż w te miejsca.
Formę na dole posmaruj grubszą warstwą masła.

Możesz zrobić z samymi truskawkami.

Najsmaczniejsze jest z mąką pszenną, orkiszową jasną, owsianą, ale możesz zmiksować z innymi.

Przy alergii na BMK masło możesz spróbować zastąpić olejem kokosowym, nie robiłam.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Karolina

Ile cukru dodać ?

Natalia

Właśnie ile cukru?

Gosia

Idealne na kolację! Do tego jogurcik ..

Gosia

Zrobiłam ze śliwkami 🙂 tylko chyba za mało śliwek, bo spód był sypki.. a jednak truskawki i rabarbar mają wiecej „wody”, ktora się wytrąca podczas pieczenia.. nic, kolejne będzie z podwojnymi śliwkami 🙂 same sliwki posypalam cynamonem i cukrem kokosowym i tak samo wierzch pod maslem .. zastanawiam się czy po części nie dodac tez mąki kokosowej .. kasza manna, mąka pełnoziarnista orkiszowa i kokosowa dla zlamania smaku… muszę przetestować 🙂
Alee tak to pyyyycha i szybko i bez paćkania się 🙂

Ostatnio edytowane 2 lat temu przez Gosia
Iwona

Robiłam szarlotkę sypaną a zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Smaku to nie zmieniło a jedynie kolor, ponieważ od góry nie zarumieniła się tak ładnie jak po maśle.

Mintbutterfly

Są też masła roślinne/vege, u nas np kokosowe typowo do wypieków 🙂

Agata

Ależ to ciasto jest obłędne!!!