Całą rodzinką uwielbiamy chałwę, ale niestety nie znalazłam żadnej, która nie zawierałaby cukru, więc stworzyłam swoją wersję. Domowa chałwa z kaszy jaglanej idealna jako deser lub do spakowania na spacer.
Domowa chałwa z kaszy jaglanej – Składniki:
100g kaszy jaglanej (torebka)
450ml płynów (u mnie mleko i woda pół na pół)
3 łyżki miodu
50g pasty sezamowej (4-5 łyżek)
30g masła (2 łyżki)
sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy, zalewamy mlekiem/wodą i gotujemy aż wchłonie płyny ok 20-25 minut. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Dół naczynia możemy posypać sezamem. Masa wychodzi gęsta, wykładamy łyżką i wyrównujemy powierzchnię. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przykrywamy górę folią, żeby nie wyschło.
Ania radzi:
Naczynie (moja 21×10) możesz wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwiej się wyjmowało.
Kasza przed dodaniem składników musi być gęsta-patrz zdjęcie.
Miód możemy podać po skończonym roku. Możesz odlać dla niemowlaka osobno, a dopiero potem dodać miód.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym, zamiast masła możesz dać więcej pasty sezamowej, albo oleju koksowego.
Ta chałwa jest tak cudownie pyszna 🤤! Niestety mimo poprawnych proporcji mleko-kasza wyszedł mi krem który nie zrobił się tak zbity jak na zdjęciu ale to jak pyszne to było wygrywa!! 🥰Coś wspaniałego