Całą rodzinką uwielbiamy chałwę, ale niestety nie znalazłam żadnej, która nie zawierałaby cukru, więc stworzyłam swoją wersję. Domowa chałwa z kaszy jaglanej idealna jako deser lub do spakowania na spacer.
Domowa chałwa z kaszy jaglanej – Składniki:
100g kaszy jaglanej (torebka)
450ml płynów (u mnie mleko i woda pół na pół)
3 łyżki miodu
50g pasty sezamowej (4-5 łyżek)
30g masła (2 łyżki)
sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy, zalewamy mlekiem/wodą i gotujemy aż wchłonie płyny ok 20-25 minut. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Dół naczynia możemy posypać sezamem. Masa wychodzi gęsta, wykładamy łyżką i wyrównujemy powierzchnię. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przykrywamy górę folią, żeby nie wyschło.
Ania radzi:
Naczynie (moja 21×10) możesz wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwiej się wyjmowało.
Kasza przed dodaniem składników musi być gęsta-patrz zdjęcie.
Miód możemy podać po skończonym roku. Możesz odlać dla niemowlaka osobno, a dopiero potem dodać miód.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym, zamiast masła możesz dać więcej pasty sezamowej, albo oleju koksowego.
Dzień dobry, 100g suchej kaszy? Bo nie mam takiej w torebkach.