Domowa chałwa z kaszy jaglanej

You are currently viewing Domowa chałwa z kaszy jaglanej

Całą rodzinką uwielbiamy chałwę, ale niestety nie znalazłam żadnej, która nie zawierałaby cukru, więc stworzyłam swoją wersję. Domowa chałwa z kaszy jaglanej idealna jako deser lub do spakowania na spacer.

Domowa chałwa z kaszy jaglanej – Składniki:

100g kaszy jaglanej (torebka)

450ml płynów (u mnie mleko i woda pół na pół)

3 łyżki miodu

50g pasty sezamowej (4-5 łyżek)

30g masła (2 łyżki)

sezam (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy, zalewamy mlekiem/wodą i gotujemy aż wchłonie płyny ok 20-25 minut. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Dół naczynia możemy posypać sezamem. Masa wychodzi gęsta, wykładamy łyżką i wyrównujemy powierzchnię. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przykrywamy górę folią, żeby nie wyschło.

Ania radzi:

Naczynie (moja 21×10) możesz wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwiej się wyjmowało.

Kasza przed dodaniem składników musi być gęsta-patrz zdjęcie.

Miód możemy podać po skończonym roku. Możesz odlać dla niemowlaka osobno, a  dopiero potem dodać miód.

Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym, zamiast masła możesz dać więcej pasty sezamowej, albo oleju koksowego.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ilona

Dzień dobry, 100g suchej kaszy? Bo nie mam takiej w torebkach.

Kasia

Ta chałwa jest tak cudownie pyszna 🤤! Niestety mimo poprawnych proporcji mleko-kasza wyszedł mi krem który nie zrobił się tak zbity jak na zdjęciu ale to jak pyszne to było wygrywa!! 🥰Coś wspaniałego

Kasia

Dobre to? Ktoś robił?

Kuei mnie ta chalwa. 🙂

Kasia

Kusi*

Joanna

Jakiej pasty sezamowej Pani używa?