Kotlety jajeczne w sosie szpinakowym

You are currently viewing Kotlety jajeczne w sosie szpinakowym

Jak zobaczyłam w menu u Lilii w żłobku kotlety jajeczne w sosie szpinakowym wiedziałam, że muszę je zrobić na obiad 😊. Jajeczne jedliśmy nie raz, ale nie ze szpinakiem, a to połączenie wymiata 😊.

Kotlety jajeczne w sosie szpinakowym – Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
szczypiorek/koperek (ja dałam pietruszkę, bo nie miałam)
ząbek czosnku
pieprz, sól *

Przygotowanie:

Jajka rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z surowym jajkiem, pokrojoną zieleniną, bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem. Formujemy kotleciki dla Maluszka i dodajemy dla siebie sól. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni z dwóch stron. Z przepisu wyszło 5 większych kotletów i dwa mniejsze.
Z dodatkami u nas to porcja dla mamy, taty i dziecka👨‍👩‍👧.

Sos szpinakowy:
Po zdjęciu kotletów wrzucam szpinak (u mnie mrożony ok 300g), 150ml śmietanki, ząbek czosnku, trochę gałki muszkatołowej i pieprzu.
Duszę aż się rozmrozi, wkładam kotleciki na chwilę.

Ania radzi:

Dla niemowlaka pomiń podsmażenie i wrzuć na dłużej do sosu.
Jajka ugotuj wcześniej, ja to robię po śniadaniu 😉.
Jak chcesz większą ilość kotletów to do 6 ugotowanych jajek nadal dajesz 1 surowe jajko.
Możesz też pokroić drobno cebulkę i dodać.
Zamiast śmietanki możesz dać wege śmietankę, mleczko kokosowe, albo trochę napoju roślinnego.
Smakują też pysznie bez sosu 🤪🤪.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Joanna

A jak chcę zrobić same kotlety, bez sosu, dla niemowlęcia,to smażyć)

Sylwia

Czy zamiast na patelni można je zrobić w piekarniku ? 🙂