Lubicie tofu na słodko, czy wolicie w wersji wytrawnej?
A może nie lubicie, nie ma problemu możecie zrobić orzechowe batoniki z twarogu. Użyj tego w trójkącie.
Orzechowe batoniki z tofu – Składniki:
180g tofu – kostka/twarogu
60g masła orzechowego/60g namoczonych nerkowców (2 łyżki/2 garście)
1 łyżka z soku pomarańczy
1 łyżka miodu (ja dałam czubatą)
cynamon
skórka z pomarańczy – opcjonalnie
Przygotowanie:
Blendujemy tofu z sokiem z pomarańczy na gładką masę, dodajemy miód, masło, cynamon i skórkę z pomarańczy. Ponownie blendujemy, nakładamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Zostawiamy na noc.
Kroimy w kształt batoników (lub zostawiamy i całość polewamy czekoladą).
Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem/napojem roślinnym (na 1 kostkę daję 1 łyżkę mleka). Polewamy batoniki czekoladą posypujemy orzeszkami, płatkami migdałów lub owocami lio.
Podane z jogurtem z pyłkiem porzeczkowym, mini kiwi, pomarańcza i lody cytrynowo – pietruszkowe.
4-5 łyżek jogurtu greckiego zblendowałam z garścią natki, sokiem z połowy cytryny i łyżką miodu.
Te lody to dawka witaminy C.
Na zdrowie!
Ania radzi:
Przed rokiem pomiń miód, zrób wtedy dwie masy.
Dla niemowlaka możesz obtoczyć w pyłku owocowym.
Użyłam gorzkiej czekolady i dodałam erytrolu.
A próbowałeś już najlepszych kokosowych batoników?