Serniczki jogurtowe robi się ekspresowo i znikają ekspresowo 😉
Serniczki jogurtowe – Składniki:
160g jogurtu greckiego (polecam z Lidla) *
1 jajko
15g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, studzimy i blendujemy krótko z pozostałymi składnikami, przelewamy do kokilek. Przelewam jedną Lilce, a resztę dosładzam. Pieczemy 25 min w 160 stopniach.
Z przepisu wyszło 5szt.
* przy alergii na BMK zamień jogurt na jogurt wegański a masło na olej kokosowy
Ania radzi:
Składniki w temperaturze pokojowej.
Najpierw blendujemy jogurt, mąkę i masło, a po chwili dodajemy jajko i kilka sekund blendujemy.
Pieczemy na środkowej półce-kratce! Bez termoobiegu, grzanie góra-dół.
Na dół wstawiamy naczynie żaroodporne (u mnie mała miska) z wrzątkiem, nie pękają, nie przypiekają się wtedy 😉
Po upieczeniu zostawiamy pół godz w uchylonym piekarniku, po całkowitym ostygnięciu można jeść 😉
Ja chciałam zapytać czy można dodać banana żeby było słodsze? Nie opadnie? Na jogurt 400 ml 3 jajka mniejsze? Będzie dobrze?