Serniczki jogurtowe

You are currently viewing Serniczki jogurtowe

Serniczki jogurtowe robi się ekspresowo i znikają ekspresowo 😉

Serniczki jogurtowe – Składniki:

160g jogurtu greckiego (polecam z Lidla) *

1 jajko

15g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, studzimy i blendujemy krótko z pozostałymi składnikami, przelewamy do kokilek. Przelewam jedną Lilce, a resztę dosładzam. Pieczemy 25 min w 160 stopniach.

Z przepisu wyszło 5szt.

* przy alergii na BMK zamień jogurt na jogurt wegański a masło na olej kokosowy

Ania radzi:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Najpierw blendujemy jogurt, mąkę i masło, a po chwili dodajemy jajko i kilka sekund blendujemy.

Pieczemy na środkowej półce-kratce! Bez termoobiegu, grzanie góra-dół.

Na dół wstawiamy naczynie żaroodporne (u mnie mała miska) z wrzątkiem, nie pękają, nie przypiekają się wtedy 😉

Po upieczeniu zostawiamy pół godz w uchylonym piekarniku, po całkowitym ostygnięciu można jeść 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

17 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Ja chciałam zapytać czy można dodać banana żeby było słodsze? Nie opadnie? Na jogurt 400 ml 3 jajka mniejsze? Będzie dobrze?

Marzena

Czy można upiec w papilotkach jak muffiny?

Klaudia

Aniu zastosowałam wszystkie Twoje rady i wyszły super 😊😊 takie puszyste chmurki 😍 nie pomyślałam, że w tak ciekawy sposób można podać jogurt 😊 ekstra😍

Klaudia

😊

20211123_120825.jpg
Marta

A jest wersja z owocami, np malinami? 🙂

Ania

Witam, czy zamiast jogurtu mozna uzyc bielucha?

Asia

Pyszne!! Moja mała zjadła dwa serniczki a jak na nią to sporo 🙂. Piekłam w formie na muffinki bez papilotek i wrzącej wody i wyszyły super, bez problemu po ostygnięciu odeszły same. Piszę to bo może komuś się ta informacja przyda.

Ewa

Gdzie kupiłaś te formy do pieczenia?

Magdalena

Czy jogurt naturalny zwykły a nie grecki będzie za rzadki?