Cytrynowe serniczki z mascarpone to idealny wypiek na Święta (i nie tylko). Na pewno znajdziesz na nie czas, bo tylko miksujemy i czekamy aż się upieką 😊 A co zrobić z reszty twarogu? Sernik z białą czekoladą 😛
Cytrynowe serniczki z mascarpone – Składniki:
500g twarogu (u mnie w wiaderku Piątnica)
250g mascarpone (opakowanie)
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka startej skórki z cytryny
budyń śmietankowy/waniliowy 35-40g
słodzidło dla starszych
Przygotowanie:
Składniki wyjmij wcześniej z lodówki. Umieszczamy wszystko w misce i krótko miksujemy. Przelewamy do foremek (u mnie silikonowe i polecam – kupisz w Pepco). Pieczemy 25 minut w 170 st. bez termoobiegu. Z przepisu wyszło 12 sztuk. Górę polałam sokiem z cytryny z miodem, ale polecam zrobić zwykły lukier – sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Trzeba pamiętać, że ta masa zgęstnieje 😊. Będzie pasować też ubita śmietanka z owocami.
Ania radzi:
Proponuję dla niemowlaka i młodszych dzieci przelać część masy, a resztę dosłodzić (ja dałam 5 łyżek erytrolu). Jeśli używasz cukru to x2, czyli 10 łyżek, ale każdy ma inny poziom słodkości 🙂
Podawałam informację o konserwancie – imazalil w dyniowych serniczkach i jeszcze wspomnę tutaj. Konserwant znajdujący się na skórce – dzięki któremu owoce nie pleśnieją szybko. Nie jesteśmy w 100% usunąć go ze skórki. Albo wybieramy cytrusy BIO, albo pomijamy. Ja pomijam tylko dla Lilii 😊
Można dać zmielone daktyle jako słodzik?