Cytrynowe serniczki z mascarpone

You are currently viewing Cytrynowe serniczki z mascarpone

Cytrynowe serniczki z mascarpone to idealny wypiek na Święta (i nie tylko). Na pewno znajdziesz na nie czas, bo tylko miksujemy i czekamy aż się upieką 😊 A co zrobić z reszty twarogu? Sernik z białą czekoladą 😛

Cytrynowe serniczki z mascarponeSkładniki:

500g twarogu (u mnie w wiaderku Piątnica)

250g mascarpone (opakowanie)

2 jajka

3 łyżki soku z cytryny

łyżeczka startej skórki z cytryny

budyń śmietankowy/waniliowy 35-40g

słodzidło dla starszych

Przygotowanie:

Składniki wyjmij wcześniej z lodówki. Umieszczamy wszystko w misce i krótko miksujemy. Przelewamy do foremek (u mnie silikonowe i polecam – kupisz w Pepco). Pieczemy 25 minut w 170 st. bez termoobiegu. Z przepisu wyszło 12 sztuk. Górę polałam sokiem z cytryny z miodem, ale polecam zrobić zwykły lukier – sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Trzeba pamiętać, że ta masa zgęstnieje 😊. Będzie pasować też ubita śmietanka z owocami.

Ania radzi:

Proponuję dla niemowlaka i młodszych dzieci przelać część masy, a resztę dosłodzić (ja dałam 5 łyżek erytrolu). Jeśli używasz cukru to x2, czyli 10 łyżek, ale każdy ma inny poziom słodkości 🙂  

Podawałam informację o konserwancie – imazalil w dyniowych serniczkach i jeszcze wspomnę tutaj. Konserwant znajdujący się na skórce – dzięki któremu owoce nie pleśnieją szybko. Nie jesteśmy w 100% usunąć go ze skórki. Albo wybieramy cytrusy BIO, albo pomijamy. Ja pomijam tylko dla Lilii 😊

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Zuzia

Można pominąć budyń?

Beata

Super, właśnie zrobiłam. Bardzo dobre, bez żadnej polewy, ani dla córki – za 3 tygodnie kończy rok, ani dla dorosłych:) Na pewno na roczek upiekę ponownie:)

Renata

Czy może być zbelndowany twaróg półtłusty trojkat ?