Cytrynowe serniczki z mascarpone

You are currently viewing Cytrynowe serniczki z mascarpone

Cytrynowe serniczki z mascarpone to idealny wypiek na Święta (i nie tylko). Na pewno znajdziesz na nie czas, bo tylko miksujemy i czekamy aż się upieką 😊 A co zrobić z reszty twarogu? Sernik z białą czekoladą 😛

Cytrynowe serniczki z mascarponeSkładniki:

500g twarogu (u mnie w wiaderku Piątnica)

250g mascarpone (opakowanie)

2 jajka

3 łyżki soku z cytryny

łyżeczka startej skórki z cytryny

budyń śmietankowy/waniliowy 35-40g

słodzidło dla starszych

Przygotowanie:

Składniki wyjmij wcześniej z lodówki. Umieszczamy wszystko w misce i krótko miksujemy. Przelewamy do foremek (u mnie silikonowe i polecam – kupisz w Pepco). Pieczemy 25 minut w 170 st. bez termoobiegu. Z przepisu wyszło 12 sztuk. Górę polałam sokiem z cytryny z miodem, ale polecam zrobić zwykły lukier – sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Trzeba pamiętać, że ta masa zgęstnieje 😊. Będzie pasować też ubita śmietanka z owocami.

Ania radzi:

Proponuję dla niemowlaka i młodszych dzieci przelać część masy, a resztę dosłodzić (ja dałam 5 łyżek erytrolu). Jeśli używasz cukru to x2, czyli 10 łyżek, ale każdy ma inny poziom słodkości 🙂  

Podawałam informację o konserwancie – imazalil w dyniowych serniczkach i jeszcze wspomnę tutaj. Konserwant znajdujący się na skórce – dzięki któremu owoce nie pleśnieją szybko. Nie jesteśmy w 100% usunąć go ze skórki. Albo wybieramy cytrusy BIO, albo pomijamy. Ja pomijam tylko dla Lilii 😊

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Magdalena

Ile musi być tych foremek?

Anna

Można jakoś pominąć jajka?

Eunika

Można dać zmielone daktyle jako słodzik?

Zuzia

Można pominąć budyń?

Beata

Super, właśnie zrobiłam. Bardzo dobre, bez żadnej polewy, ani dla córki – za 3 tygodnie kończy rok, ani dla dorosłych:) Na pewno na roczek upiekę ponownie:)

Renata

Czy może być zbelndowany twaróg półtłusty trojkat ?