Sernik z białą czekoladą i malinami

You are currently viewing Sernik z białą czekoladą i malinami

Niech wstęp Was nie zmyli, Lilka jak zawsze dostała bez cukru, a sernik z białą czekoladą i malinami to deser dla rodziców.

Mogłabym o sernikach książkę napisać, serio 🙂 Kto mnie zna, wie, że zrobiłam już chyba wszystkie możliwe smaki 🙂
Chciałam Ci napisać jedno, jeżeli sernik Ci nie wychodzi to jest to przede wszystkim wina twarogu, którego użyłaś, nie Twoja! W wielu przepisach jest podany twaróg wiaderko i dziwi mnie to bardzo, bo twarogów w wiaderkach jest 100, a dobrych tylko 10%, także jak chcesz, żeby sernik wyszedł pyszny trzymaj się podanych produktów 🙂

Składniki:

(tortownica 21cm)

500g twarogu wiaderko Piątnica (dostępny prawie w każdym supermarkecie)

300g jogurtu greckiego (u mnie Pilos z Lidla, może być inny)

4 jajka

20g budyniu śmietankowego/mąki ziemniaczanej (2 łyżki)

pól tabliczki białej czekolady (możesz dać więcej:P, u mnie z Lidla)

słodzidło (ja dałam 10 słodzików)

Przygotowanie:

Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.

Białą czekoladę rozpuszczamy (ja dodaję ok 5 łyżek mleka i rozpuszczam w mikrofalówce). Miksujemy wszystkie składniki bez jajek i białej czekolady. Dodaję jajka, chwilę miksuje, odlewam małą porcję dla Lilki, dodaję białą czekoladę, pokruszony słodzik, mieszam i przelewam do tortownicy.

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni, na dół daję naczynie z wrzątkiem i piekę ok 1h (ja piekłam 1h 10min) bez termoobiegu na środkowej półce (ale bliżej dołu :)) Po upieczeniu zostawiam w zamkniętym piekarniku sernik ok 20 minut, otwieram drzwiczki i zostawiam do ostudzenia.

Polewa to rozpuszczona biała czekolada ze śmietanką 30% (lej powoli, jeżeli wyjdzie Ci za rzadka dodaj oleju kokosowego).

Spróbuj również serniczków bazyliowo-limonkowych.

Ania radzi:

Możesz zrobić w większej tortownicy (24cm), wtedy dodaj 600g twarogu i 400g jogurtu.

Pamiętaj, że dużo też zależy od piekarnika. Obserwuj sernik po 50 minutach. Jeżeli zobaczysz, że boki odchodzą, a środek jest ścięty (może być lekko galaretowaty) to znaczy, że sernik jest już dobry.

Jak masz jakieś pytania zawsze możesz do mnie napisać (zostaw komentarz).

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Helena

Uwielbiam to że podajesz konkretne produkty i konkretne ilości a nie lyzka/ szklanka ❤️ wszystko wygląda tak pysznie ❤️❤️❤️😍