Kotleciki z ciecierzycy, jak pewnie wiecie puszki ze strączkami zawsze mam w spiżarni tak jak marchew, ziemniaki, cebule i czosnek 🤪
No i z tego powstały pyszne kotleciki 😉. Ziemniaków nie dawałam 😁.
A jak też masz zapasy to polecam inne dania ze strączków: fasola czerwona i ciecierzyca.
Kotleciki z ciecierzycy – Składniki:
300g ciecierzycy
50g marchewki (1szt)
1 jajko
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżka bulki tartej + do obtoczenia
garść pietruszki lub kolendry
przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka i ostra, pieprz, sól *
Przygotowanie:
Blendujemy ciecierzycę z jajkiem, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, drobno kroimy cebulę i pietruszkę. Dodajemy bułkę tartą, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Mieszamy składniki i formujemy kotlety. Obtaczamy delikatnie w bułce.
Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni.
Z przepisu wyszło 5 większych kotlecików i 3 małe – porcja dla mamy, taty i dziecka. Podałam z warzywami na patelnie.
Ania radzi:
Możesz dać puszkę ciecierzycy-ma mniej gram, ja miałam dużą w słoiku i tak się sypnęło 😉
Kotleciki wyjdą też bez jajka, będą bardziej kruche.
Pasuje też papryka – drobno pokrojona.
Możesz podsmażyć marchewkę i cebulę przed dodaniem. Cebulę często ścieram na tarce jak nie chce mi się kroić.
Dzień dobry, czy dobrze rozumiem że jajko ma być surowe aby związać masę na kotlety? Pozdrawiam!