Pulpety ze szpinakiem w sosie koperkowo-tymiankowym

You are currently viewing Pulpety ze szpinakiem w sosie koperkowo-tymiankowym

Wczoraj tak nam zasmakowały pulpety z rukolą, że dziś postanowiłam zrobić dla odmiany pulpety ze szpinakiem w sosie koperkowo-tymiankowym. Kupiłam doniczkę tymianku, więc spodziewajcie się z nim przepisów w następnych dniach 🙂

Składniki:

400g mięsa z indyka (można użyć wieprzowego, wieprzowo-wołowego, z kurczaka)

szpinak 3 garście

2 ząbki czosnku

1 jajko

pół kajzerki namoczonej w wodzie

1 łyżka kaszy manny

przyprawy (u mnie pietruszka)

sól, pieprz*

200 ml śmietanki 30%

tymianek kilka gałązek

koperek

ok150ml wody z gotowania+łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Szpinak kroimy drobno, bułkę dobrze odsączamy z wody i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz*.

Wrzucam do wrzątku z piramidką smaku/suszonymi warzywami, albo zielem angielskim i liściem laurowym, gotuję 15 minut.
Odlewam wodę (zostawiam w szklance ok 150ml), dolewam śmietanki do pulpetów, dodaję 2 łyżki koperku (suszony, albo świeży) i świeży tymianek (u mnie garść). Gotuję kilka minut i dolewam wodę z rozmieszaną mąka ziemniaczaną.

Podałam z puree ziemniaczanym (dodałam do ziemniaków 2 łyżki masła i kilka łyżek mleka, można jeszcze dodać starty ser-Pycha!)
Z przepisu wyszły 3 małe pulpety i 8 większych.

Ania radzi:

Tymianek możesz wyjąć pod koniec gotowania.

Nie musisz dodawać mąki ziemniaczanej z bulionem, wtedy trzeba dłużej dusić, żeby śmietanka zgęstniała.

Zamiast śmietanki 30% można użyć śmietany 18% albo jogurtu naturalnego (mi smakuje najbardziej z tą).

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze