Mieszasz, wrzucasz, czekasz 😊 Tak powstaje makaron z piekarnika w sosie pomidorowo-śmietanowym w towarzystwie mozzarelli, pomidorków i bazylii. Cóż to jest za połączenie! Doskonałe 😛
Na pewno będzie gościł u Was często w towarzystwie różnych dodatków 😉
Makaron z piekarnika w sosie pomidorowo-śmietanowym – Składniki:
180g suchego makaronu
puszka pomidorów
120ml śmietanki 30% (pół szklanki)
250ml wody (szklanka)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pieprz, sól
mozzarella kulka
pomidorki
bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy pomidory, śmietankę, przeciśnięty czosnek, oliwę, wodę i przyprawy. Zalewamy makaron i pieczemy w 180 st ok 40-45 minut. Sprawdź widelcem, jak makaron jest miękki nałóż mozzarelle i przekrojone pomidorki. Piecz jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się mozzarelli. Udekoruj bazylią. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Solę swoją porcję i taty na talerzu.
Ania radzi:
W trakcie pieczenia zamieszaj makaron dwa razy.
Jeżeli chcesz przygotować makaron na następny dzień najlepiej bez mozzarelli. Dodaj ją przy podgrzaniu.
Przy alergii na BMK pomiń śmietankę, daj wege śmietankę, mleczko kokosowe, albo więcej wody.
Zamiast mozzarelli możesz zrobić z cukinią, suszonymi pomidorami, papryką, szpinakiem, mięsem np. indykiem lub kurczakiem.
Czy 10-miesiecznemu dziecku można podać mozarella?