Pulpety rybne w sosie koperkowym

You are currently viewing Pulpety rybne w sosie koperkowym

Pulpety rybne w delikatnym sosie koperkowym. Cała rodzina bardzo lubi, mam nadzieję, że Wam też posmakują 🙂

Pulpety rybne w sosie koperkowym – Składniki:

300g białej ryby (dorsz/mintaj/u mnie mrożony mintaj) – /waga po rozmrożeniu

1 jajko

20g-40g kaszy manny (2-4 łyżki)*

2 ząbki czosnku (1 ząbek do sosu)

pęczek koperku (połowa do sosu)

mąka pszenna do obtoczenia

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka suszonych warzyw (opcjonalnie)

listek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Rybę drobno kroimy, dodajemy jajko, kaszę manną, przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Zostawiamy na 10 minut. Robimy kulki obtaczając w mące. Zrobiłam dla Lilki 2 szt i dodałam soli i pieprzu. Na patelnię wlewamy śmietankę z zielem angielskim, suszonymi warzywami i czosnkiem. Jak śmietanka się zagotuje wkładamy pulpeciki. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, przekręcamy delikatnie, dosypujemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut.

Z przepisu wyszło 8 pulpetów. Podałam z młodymi ziemniaczkami, a do tego starta rzodkiewka z ogórkiem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym.

Ania radzi:

Jeżeli mamy mrożoną rybę to bardzo dobrze odsączamy z wody.

*Ilość kaszy manny jest uzależniona od tego, czy mamy świeżą czy mrożoną rybę. Polecam świeżego dorsza.

Ja przy mrożonym mintaju dałam 4 łyżki kaszy.

Najlepiej zrobić na patelni 24 cm lub mniejszej. Można też w garnku.

Jak nie jesteś pewna to zrób jednego pulpeta i wrzuć na patelnię, poczekaj chwilę, w razie potrzeby dosyp kaszy.

Jeżeli chcesz, żeby pulpety były jeszcze delikatniejsze dodaj pół kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

16 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Monicz

Miałam opory przed tym daniem, bo są komentarze, że komuś nie wyszło. Ja użyłam mrożonego mintaja i wyszło!!! Pulpety super, pyszne! Ja i bobas się zajadamy 😀

Edyta

Czy zamiast kaszy manny mogę dodać kaszkę 5 zbóż albo jaglana?

Emilia

Robiłam wszystko jak z przepisu i są to najlepsze klopsiki rybne jakie jadłam 😁 dzięki że jesteś 🤗

Dominika

Zrobiłam jak w przepisie i niestety wyszła jedna wielka bryja🫣 pulpety wgl się nie trzymały😱

Lidia

Czym zastąpić jajko? Niestety mamy alergię 😕

Natalia

Gotowałam na małym ogniu (duży palnik), na patelni z powłoką nieprzywierająca,pod przykryciem i bardzo mi się pieniła śmietanka, że aż kipiało, po czym później wygotowalo mi się wszystko. Co robię źle?

Sylwia

Mam pytanie, ile mogę przechowywać w zamrażalniku takie ugotowane już pulpeciki? Sosik też można zamrozić? Pozdrawiam 🙂

Monika

Ten przepis jest boooski! Taki banalnie prosty a sama nie wpadłabym na ten sosik. Mega pyszny. Zajadaliśmy się wszyscy- ja, córka i mąż 😀 Dzięki za inspiracje!