Pulpety rybne w delikatnym sosie koperkowym. Cała rodzina bardzo lubi, mam nadzieję, że Wam też posmakują 🙂
Pulpety rybne w sosie koperkowym – Składniki:
300g białej ryby (dorsz/mintaj/u mnie mrożony mintaj) – /waga po rozmrożeniu
1 jajko
20g-40g kaszy manny (2-4 łyżki)*
2 ząbki czosnku (1 ząbek do sosu)
pęczek koperku (połowa do sosu)
mąka pszenna do obtoczenia
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka suszonych warzyw (opcjonalnie)
listek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Rybę drobno kroimy, dodajemy jajko, kaszę manną, przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Zostawiamy na 10 minut. Robimy kulki obtaczając w mące. Zrobiłam dla Lilki 2 szt i dodałam soli i pieprzu. Na patelnię wlewamy śmietankę z zielem angielskim, suszonymi warzywami i czosnkiem. Jak śmietanka się zagotuje wkładamy pulpeciki. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, przekręcamy delikatnie, dosypujemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut.
Z przepisu wyszło 8 pulpetów. Podałam z młodymi ziemniaczkami, a do tego starta rzodkiewka z ogórkiem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym.
Ania radzi:
Jeżeli mamy mrożoną rybę to bardzo dobrze odsączamy z wody.
*Ilość kaszy manny jest uzależniona od tego, czy mamy świeżą czy mrożoną rybę. Polecam świeżego dorsza.
Ja przy mrożonym mintaju dałam 4 łyżki kaszy.
Najlepiej zrobić na patelni 24 cm lub mniejszej. Można też w garnku.
Jak nie jesteś pewna to zrób jednego pulpeta i wrzuć na patelnię, poczekaj chwilę, w razie potrzeby dosyp kaszy.
Jeżeli chcesz, żeby pulpety były jeszcze delikatniejsze dodaj pół kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej.
Miałam opory przed tym daniem, bo są komentarze, że komuś nie wyszło. Ja użyłam mrożonego mintaja i wyszło!!! Pulpety super, pyszne! Ja i bobas się zajadamy 😀