Krem z buraka

You are currently viewing Krem z buraka

Jak nie masz czasu na obiad wystarczy mieć ugotowane buraki (kupuję gotowe i część mrożę) i powstaje zupa w 3 minuty – pyszny krem z buraka 🙂

Krem z buraka – Składniki:

700ml wody

400g ugotowanego buraka

2 łyżki suszonej włoszczyzny

1 ząbek czosnek

pół małej cebuli

pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Gotuję chwilę czosnek z cebulą i suszoną włoszczyzną (dostępna w Lidlu, ma dobry skład), a po chwili dodaje buraki (jak mrożone to dodać od razu z włoszczyzną) i blenduje.

Posypuję pietruszką. Podane z jogurtem kozim i zblendowaną figą. Polecam również z jogurtem i malinami.

Ania radzi:

Możesz przed blendowaniem odlać trochę wody i ewentualnie dolewać w trakcie do uzyskania gęstej konsystencji.

1 porcję zawsze mrożę.

Dodaj sól i pieprz w wersji dla starszaków.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wiki

Ale blenduję dopiero jak buraki się ugotują ?

Karina

Dawno nie gościł u nas ten krem. W tygodniu musimy ponownie zrobić 🙂 bardzo szybki przepis, a co najważniejsze smaczny.

Paulina

Super szybki krem i bardzo dobry. Mój 11 miesięczny bobas zjadł ze smakiem 🙂

Aga

Co zamiast suszonej włoszczyzny? Nie mam akurat, a buraczki już czekają 😊

Aga

dałam zwykłe warzywa (marchew, pietruszka korzeń i seler), zblendowałam razem z buraczkami, podałam z jogurtem i malinami. Zjadła 🙂