Placki z kaszy manny

You are currently viewing Placki z kaszy manny

Jestem uzależniona od tych placków (Lila też) 😛 Na pewno już je znacie. Placki z kaszy manny to po prostu inna odsłona placków twarogowych z mango. Kocham obydwie wersję i stwierdziłam, że muszą się tu pojawić. Placki z mango są „cięższe” ze względu na inny twaróg, maślane i szybsze. Te są bardziej puszyste. Zróbcie jedną i drugą wersję 😉

Placki z kaszy manny – Składniki:

1 jajko

70g kaszy manny

70ml mleka*

60g twarogu z wiaderka (Pilos, Piątnica, Wieluń, President)

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut. Mieszamy po chwili. Oddzielamy białko od żółtka (żółtko daj do kaszy), białko ubijamy. Do kaszy dodajemy twaróg, miksujemy. Łączymy z ubitymi białkami delikatnie łyżką. Smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu.
Z przepisu wyszło ok. 10 placków. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Polecam ze startym na grubych oczkach jabłkiem, pokrojoną pomarańczą i cynamonem, albo borówkami, malinami, porzeczką.

Placki świetnie smakują na wynos 😛

*przy alergii na BMK użyj mleka roślinnego, pomiń twaróg i zwiększ proporcje: 100g kaszy, 100ml mleka roślinnego. Zamiast masła możesz dać olej kokosowy, albo pominąć tłuszcz jeżeli masz patelnie która nie przywiera.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Joanna

Kombinowałam z brakiem twarogu i zamiast niego dodałam zblendowaną 1/3 kostki tofu z jogurtem wege (jakieś 2 łyżki?) i też wyszło!

Natalia

Aniu,

Placuszki są przepyszne. Zrobiłam z mascarpone oraz dodałam jabłuszko i wanilię. No nie da się opisać tej rozkoszy. Dziękujemy za stworzenie tego przepisu ❤️

Karolina

Czy można czymś zastąpić jajko?

Karina

Szybko i smacznie 🙂 Hania z wielką ostrożnością do nich podeszła, za drugim razem było już zdecydowanie lepiej 😅 pozdrawiamy!

Dominika

Zrobiłam bez twarogu bo okazał się po terminie ale za to z niespodzianka w środku 🤪 czekosliwka w środek w czasie smażenia zakryć delikatnie ciastem i gotowe, mniam mniam 😊 😋

Wiola

Czy mogę zastąpić twaróg mascarpone? 🙂

Sylwiq

Czy mleko, którym zalewamy kaszę powinno być gorące?