Lubię kombinować z różnymi kaszami, bo przecież owsianki i jaglanki nie można jeść ciągle (non stop)… Chociaż owsiankę Leśny Mech mogłabym chyba codziennie 😛 Kokosowa kasza jęczmienna to super połączenie, a w towarzystwie malin smakuje super!
Kokosowa kasza jęczmienna – Składniki:
100g kaszy jęczmiennej
500ml płynów (350 mleka krowiego i 150 mleka kokosowego z kartonu/Real Thai)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 czubata łyżka kremowego serka (Bieluch)
Przygotowanie:
Przepłukujemy kaszę jęczmienną pod bieżącą wodą, zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym. Dosypujemy 2 łyżki wiórek kokosowych i gotujemy ok 30 minut, aż się rozgotuje (taka jest najlepsza na słodko). Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kremowego serka i blendujemy. Porcja dla mamy i dziecka. Swoją dosłodziłam.
Ania radzi:
Podczas blendowania możesz dolać jeszcze mleka jeżeli wolisz rzadszą konsystencję.
Przy alergii na BMK ugotuj na wodzie z mlekiem kokosowym (pół na pół) i pomiń serek.
Wszystkie kasze zawsze przepłukuje w garnku. Zalewam wodą, kręcę kilka kółek 🙂 i wylewam wodę. Powtarzam kilka razy.
TO JEST POPROSTU MEGA DOBRE CAŁA RODZINKA ZACHWYCONA DODAŁAM NA GORE MASŁO ORZECHOWE TRUSKAWKI I BORÓWKI RAJ NA ZIEMI PANI PRZEPISY WSZYSTKIE CO ROBIMY SA BARDZO DOBRE ;O) ;O) ;O)