Placki z czerwonej fasoli

You are currently viewing Placki z czerwonej fasoli

Jak jesteście fanami ciasta fasolowego jak my to placki z czerwonej fasoli pokochacie. Świetnie będą smakować z serkiem śmietankowym i truskawkami 😛 Wiem, że nie jest teraz sezon, ale możesz zrobić frużelinę truskawkową albo wiśniową z owoców mrożonych.

Placki z czerwonej fasoli – Składniki:

puszka czerwonej fasoli (waga po odsączeniu 255g)

1 dojrzały banan

1 jajko

30g mąki owsianej (3 łyżki)

20g mąki gryczanej (2 łyżki)

15g kakao (3 płaskie łyżki)

Przygotowanie:

Fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Blendujemy z jajkiem i bananem. Na koniec dodajemy mąki, mieszamy i smażymy na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Z przepisu wyszło 12 placków. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Możesz użyć mąki orkiszowej, pszennej, kukurydzianej.

Przy alergii na BJ pomiń jajko i dodaj 2-3 łyżki mąki.

Swoje placki możesz dosłodzić.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

23 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ania

Z podanych proporcji wyszło takie ciasto ze łyżka stała i nie dało się nałożyć na patelnię. Rozrzedzilam mlekiem owsianym zobaczymy co z tego będzie…

Kasia

Robiłam te placki już kilka razy. Polecam serdecznie, bo są smaczne i bardzo wartościowe. 🙂

Justyna

A czy biała fasola też będzie ok?

Kinga

Zdecydowanie za gęste ciasto. Trzeba dodać mleka albo wody. No i taka ilość kakao powoduje ze są super gorzkie.

Agata

Czy te placki można zrobić wieczorem i podać następnego dnia?

Monika

Ania te placki są genialne

Monika

Hej, jakim cudem Twoje placuszki miały tak płynna konsystencję przed smażeniem? Moje były bardzo gęste, mimo że dodałam do nich nawet nadprogramowy jogurt w ilości kilku łyżeczek 🙁

Monika

Z jajkiem i wagą 😀 No nic, spróbuję kiedyś z inną fasolą 😀

Dominika

U mnie też wyszło ciasto bardzo gęste, ciężko się nakładało na patelnię bo nie spływało swobodnie z łyżki..

Magdalena

Potwierdzam, robiłam z waga i konsystencja gęsta, trudno spływa z łyżki.

Magdalena

Idealnie jak w przepisie. Z waga. Wydaje mi sie, ze to wina maki owsianej, która z natury jest „kleista”.

Monika

Dzięki za zdjęcie środka placka, zawsze zachodzę w głowę czy się cholery usmażyły, czy nie 😀

Karo

Czy można użyć karobu?