Gryczanka Nutellova

You are currently viewing Gryczanka Nutellova

Na blogu znajdziesz już wersję śliwkową gryczanki, a teraz gryczanka nutellova. Jak dla mnie kasza gryczana na słodko jest równie pyszna jak owsianka i jaglanka.

Gryczanka Nutellova – Składniki:

100g kaszy gryczanej prażonej (torebka)

4 daktyle

10g kakao (1 łyżka)

10g zmielonych orzechów laskowych (1 łyżka)

15g masła orzechowego (1 łyżka/opcjonalnie)

500ml płynów

Przygotowanie:

Zalewamy kasze wodą (na kilkanaście minut, ja zalewam na całą noc). Odlewamy wodę, dodajemy płyny (u mnie woda z mlekiem), daktyle i gotujemy na średnim ogniu. W trakcie dolewamy, jeżeli wypije wszystko. Gotujemy ok 30 min aż kasza się rozgotuje. Dosypujemy kakao, orzechy, dodajemy masło orzechowe i blendujemy. Podałam z twarogiem wymieszanym z mleczkiem kokosowym i owocami. Swoją wersję dosłodziłam erytrolem.

Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Gotuj kaszę na wodzie, mleku lub napoju roślinnym (u mnie mleko z wodą).

Możesz zrobić na białej kaszy gryczanej, mi wersje kakaowe lepiej smakują na kaszy prażonej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

8 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Magda

Hej! A czy można wykorzystać już ugotowaną kaszę…? Z obiadu, ale była ugotowana normalnie bez namaczania. Czy to nie wyjdzie? 😉

Asia

Podeszłam sceptycznie ale myślę muszę spróbować. Od dziś to moja ulubiona propozycja śniadania. Pychaaaa u nas z kaszy niepalonej bo taką miałam (na pewno spróbuje z paloną) i malinami. Mała zajadala ja zajadam i koleżanka co nie lubi słodkich śniadań również. Pani Aniu czekamy na książkę!

Asia

Pani Aniu ja od kwietnia śledzę Pani poczynania i naśladuje przepisy 😁 leśny mech znany i bardzo lubiany. W ogóle dzięki Pani, nie tylko poznałyśmy i poznajemy wspaniałe przepisy, smaki ale i super produkty jak np te z krukam 🤤

Jagoda

Jak przeczytałam tytuł pierwsze co pomyślałam „No nie, bez przesady, kasza gryczana na słodko?”. Ale ciekawość zaprowadziła mnie do kuchni i dziś zrobiłam na śniadanie, wyszła boska. Sypnęłam tylko na górę nektarynką bo córka już przebierała w krzesełku😋 na pewno będę częściej robić, dzięki za pomysł Ania 😁