Na blogu znajdziesz już wersję śliwkową gryczanki, a teraz gryczanka nutellova. Jak dla mnie kasza gryczana na słodko jest równie pyszna jak owsianka i jaglanka.
Gryczanka Nutellova – Składniki:
100g kaszy gryczanej prażonej (torebka)
4 daktyle
10g kakao (1 łyżka)
10g zmielonych orzechów laskowych (1 łyżka)
15g masła orzechowego (1 łyżka/opcjonalnie)
500ml płynów
Przygotowanie:
Zalewamy kasze wodą (na kilkanaście minut, ja zalewam na całą noc). Odlewamy wodę, dodajemy płyny (u mnie woda z mlekiem), daktyle i gotujemy na średnim ogniu. W trakcie dolewamy, jeżeli wypije wszystko. Gotujemy ok 30 min aż kasza się rozgotuje. Dosypujemy kakao, orzechy, dodajemy masło orzechowe i blendujemy. Podałam z twarogiem wymieszanym z mleczkiem kokosowym i owocami. Swoją wersję dosłodziłam erytrolem.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Gotuj kaszę na wodzie, mleku lub napoju roślinnym (u mnie mleko z wodą).
Możesz zrobić na białej kaszy gryczanej, mi wersje kakaowe lepiej smakują na kaszy prażonej.
Hej! A czy można wykorzystać już ugotowaną kaszę…? Z obiadu, ale była ugotowana normalnie bez namaczania. Czy to nie wyjdzie? 😉