Pieczona kaszka jest szybka, pyszna i wartościowa, to urozmaicenie diety naszego maluszka… no i naszej, bo przecież jemy to samo, spróbuj koniecznie tej wersji.
Pieczona kaszka – Składniki:
100g kaszki helpa.czarymamy (pół opakowania/u mnie mix trzech)
130ml mleka/napoju roślinnego (pół szklanki)
80g jogurtu greckiego (2 łyżki z górką, zamiennie: Bieluch, jogurt wege, mascarpone)
2 jajka
15g kakao (czubata łyżka)
20g masła /masła orzechowego
owoce
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i łączymy z pozostałymi składnikami oprócz białek.
Białka ubijamy i delikatnie łączymy. Dajemy na górę owoce (mogą być mrożone). Pieczemy w 180st ok. 30min. Porcja dla mamy i dziecka (a może też coś dla taty zostanie 😉).
Ania radzi:
Na zdjęciu po lewej jest bez dodatku jogurtu, z jogurtem (zdjęcie po prawej) jest smaczniejsza.
Kaszka jest delikatna – musisz dobrze połączyć pianę z białek, żeby nie „poszła na górę”.
Nie dosładzam, sypie sobie swoją część na górze erytrolem przed włożeniem do piekarnika.
Polecam zjeść z kremem czekoladowym.
W wersji dla starszych możesz dodać jeszcze startą czekoladę do masy i wymieszać.
Na zdjęciu serduszka mrożone ze zblendowanych malin, truskawek, buraka i śmietanki.
Taką kaszkę możesz podać od początku rozszerzania diety, pamiętaj, że występują tu alergeny, więc dopiero po podaniu ich osobno.
Witam czy wyjdzie z kaszki jaglanej helpa