Placuszki owsiane z jabłkiem i marchewką

You are currently viewing Placuszki owsiane z jabłkiem i marchewką

Placuszki owsiane z jabłkiem i marchewką wychodzą delikatne, możesz zrobić je w wersji tylko z jabłkiem, albo z samą marchewką.

Składniki:

pół marchewki

pół jabłka (razem ok 100g)

120 g kefiru* (łyżka 15g)

80g mąki owsianej** (łyżka 10 g)

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Najlepiej jakby składniki były w temperaturze pokojowej. Jajko miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta (jeżeli wyjmujesz jajko z lodówki to możesz ocieplić polewając ciepłą wodą z kranu, wtedy piana szybciej się ubije), dolewamy olej , kefir i chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę, startą na grubych oczkach marchewkę z jabłkiem, cynamon i delikatnie mieszamy. Smażę Lilce 3 placki, a potem dodaję do swoich proszek do pieczenia i sodę. Smażymy na średnim ogniu. Z przepisu wychodzi 10 placuszków.

*przy alergii na BMK zamień na jogurt wege

**jeżeli masa będzie za rzadka dosyp mąki, każdy owoc inaczej puszcza wodę 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ewa

Super pomysł na placki! Zamiast jajka można użyć siemię lniane i też wyjdą 🙂 pozdrawiam

Ola

A bez proszku i sody jakie wyjdą? Chce jesc tak jak Lilka. Będą bardziej puszyste?

Marta

A dlaczego Lilce bez proszku i sody?

Joanna

Ja, dalej nie widze kiedy kefir 🙈

Ewelina

A kiedy dodać kefir?