Dyniowe serniczki z nutą pomarańczy

You are currently viewing Dyniowe serniczki z nutą pomarańczy

Jak Ania robi dyniowe serniczki z nutą pomarańczy to oznacza jedno- jesień 😛 Szykujcie się w najbliższym czasie na dyniowy spam 😊 Będą placki i babeczki… 😊

Dyniowe serniczki z nutą pomarańczy – Składniki:

700g twarogu (u mnie Pilos z wiaderka)

3 jajka

30g budyniu śmietankowego (3 łyżki)

2 łyżki masła

3 czubate łyżki puree z dyni

skórka z pomarańczy

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

słodzidło (w wersji dla starszych)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy (ja wkładam na 20 sekund do mikrofali). Wszystkie składniki umieszczamy w misce i chwilę blendujemy. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy, mieszamy. Robię dla Lilki 2 sztuki i do reszty dodaję słodzidło. Pieczemy w 170 st. do 30 minut (u mnie 28 min). Jak zaczną „wychodzić” z foremek to znaczy, że już są dobre 😊 Zostawiamy kilka minut w wyłączonym piekarniku. Z przepisu wyszło 14 sztuk. Polewa dla rodziców to rozpuszczona biała czekolada z odrobiną śmietanki (rozpuszczamy na małym ogniu mieszając). Posypałam migdałami.

Ania radzi:

Puree z dyni:
Najlepiej użyć odmiany Hokkaido jest najlepsza pod względem smaku, koloru i konsystencji (ewentualnie piżmowa). Zwykła dynia rozrzedzi masę. Używam jej do dań gdzie dynię kroi się w kostkę np. Makaron z łososiem.

Dynię myjemy, kroimy w plastry i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozbywamy się nasion i skórki najlepiej za pomocą dużej łyżki. Blendujemy (ja zawsze dodaję trochę wody). Część najlepiej zamrozić.

Serniczki wychodzą z tym twarogiem delikatne, możesz jeszcze użyć niebieskiego Presidenta, albo Vitello z Biedronki. Jeżeli lubisz zbite serniki użyj sera w wiaderku Piątnica, Wieluń 😊 Przy twarogu trójkąt wyjdą najbardziej zbite.

Zamiast budyniu użyj mąki ziemniaczanej.

Skórkę z pomarańczy najlepiej użyć BIO ze względu na imazalil znajdujący się na skórce.
Podaję taką informację, a Ty zadecyduj jako rodzic czy podać.

Możesz zrobić z kg twarogu, dodaj jajko więcej, cały budyń (40g) i jedną łyżkę puree z dyni więcej. Ja zostawiłam sobie 300g do nadzienia naleśników 😛

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Natalia

Bardzo fajnie że podałaś informację o imazalilu, dla bobaska pominęłam skórkę i dodałam do reszty, serniczki rewelka 😊👌😋

Karolina

Przeeeepyszne!