U nas ciastka ala jeżyki zaserwowałam na drugie śniadanie w towarzystwie buraka z oliwą, winogron i malin.
Nie wiem czy Wam o tym pisałam, ale ja zdrowe słodycze traktuję jako posiłek, nie jako deser. Dużo rodziców wg mnie za często podkreśla, że coś jest deserem i dziecko dostanie to jak zje obiad (a w szczególności mięso!) 😀
Ciastka ala jeżyki – Składniki:
Spód:
30g masła (czubata łyżka)
50g mąki owsianej (5 łyżek)
50mąki migdałowej (5 łyżek)
10g kakao (łyżka z górką)
Karmel:
150g daktyli (ok 20 szt.)
łyżka masła orzechowego
szczypta soli (opcjonalnie w wersji dla starszych)
Dodatki dowolne:
U mnie: suszona żurawina, orzeszki arachidowe, nerkowce, kuleczki zbożowe
Polewa:
tabliczka czekolady plus mleko
Na każdą kostkę daję łyżkę mleka.
Przygotowanie:
Zalej daktyle gorąca wodą i odstaw. Następnie rozpuść masło i połącz dokładnie z mąkami. Masa wychodzi jak mokry piasek. Uklep w foremkach na ciastka lub silikonowych foremkach. Odlej wodę z daktyli (zostaw trochę na dnie) i zblenduj z masłem orzechowym. Wyłóż na kruchy spód. I teraz nakładaj co masz pod ręką i co lubisz 😊 Polej rozpuszczoną czekoladą i schowaj do lodówki na kilka godzin. Z przepisu wychodzi 9 większych ciastek.
Ania radzi:
Masło możesz rozpuścić na małej patelni, a potem wykorzystać ją do rozpuszczenia czekolady 😊
Orzech laskowy z rodzynkami będzie super połączeniem. Dla dzieci możesz orzechy bardzo drobno pokroić, a dla niemowlaka zmielić.
Tutaj napisałam o czekoladach.
Przy alergii na BMK możesz zrobić spód z olejem kokosowym.
Możesz użyć innych mąk, które nie wymagają pieczenia: kokosowa (bardzo chłonie płyny, dać mniej), orzechowa, sezamowa lub dać tylko mąkę owsianą (zrobisz ją sam/a blendując płatki owsiane).
Polecam jeszcze od początku rozszerzania diety ciasteczka marchewkowe.
A jakie są Twoje ulubione ciastka? Może odtworzę je w zdrowszej wersji 😉
Te ciasteczka są obłędne , zabrałam do koleżanki i wszyscy byli zachwyceni , ze tak słodkie i bez białego cukru ( jedynie co w gorzkiej czekoladzie). Cudowne