Bardzo prosty w wykonaniu makaron z twarogiem i makiem z dodatkiem daktyli, rodzynek może być serwowany na ciepło jak i na zimno. I nie tylko na Święta 😊
Makaron z twarogiem i makiem – Składniki:
100g makaronu (u mnie pszenny kokardki Barilla)
pół kostki twarogu trójkąt
2 łyżki jogurtu
3 łyżki mielonego maku (u mnie Moresso)
10 rodzynek
5 daktyli
2 łyżki miodu (po 1 roku)
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Osobno wrzątkiem zalewamy mak. Twaróg blendujemy z jogurtem, dodajemy odsączone rodzynki, pokrojone daktyle, mak i mieszamy łyżką. Masę twarogową łączymy z makaronem. Wykładamy na talerz, polewamy łyżką miodu i posypujemy orzechami włoskimi.
Ania radzi:
Mak mimo, że nie jest na liście zakazanych produktów nie jest zalecany do roku. Ja podawałam Lilce przed rokiem do spróbowania. Możesz dla niemowlaka odłożyć porcję bez maku.
Pamiętaj też, że orzechy maluszkom podajemy w formie zmielonej.
Zamiast orzechów w całość możesz polać masłem orzechowym.
Przy alergii na BMK zamiast twarogu użyj tofu, zblenduj wcześniej z sokiem z połowy pomarańczy do uzyskania kremowej konsystencji.
A to jest porcja na ile osób ? 100 g makaronu to chyba tylko dla 1 dorosłej i dziecka, tak?