Kotlety z czerwonej fasoli są świetną opcją na obiad, a możesz też wykorzystać je do domowych wege burgerów 😊 Zrób do nich koniecznie domowe bułeczki 😛
Kotlety z czerwonej fasoli – Składniki:
puszka czerwonej fasoli
5 pieczarek
1 cebula
kawałek papryki (1/4 małej)
ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski, pieprz, koperek suszony
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy chwilę na patelni, na koniec dorzucamy pokrojony czosnek. W tym czasie odcedzamy i przepłukujemy fasolę. Blendujemy i dodajemy przyprawy, bułkę tartą i podsmażone warzywa. Formujemy kotleciki, obtaczając delikatnie w bułce tartej.
Możesz smażyć na beztłuszczowej patelni lub upiec w piekarniku 180 st. góra-dół 30 min. (po 15 minutach przekręcić na drugą stronę). Z przepisu wyszło 5 większych i dwa mniejsze kotlety. Wersję dla dorosłych posoliłam. Podałam z kaszą orkiszową, pomidorem z cebulką i oliwą.
Ania radzi:
Warzywa dałam takie jakie miałam w lodówce, pasować też będzie starta marchewka i parmezan.
Jeśli nie używałaś/eś nigdy kminu rzymskiego możesz połowę zrobić z tą przyprawą, ma specyficzny smak.
Strączki możesz podawać od początku rozszerzania diety.
Przed rokiem nie przesadzaj z ilością ostrej papryki 😉
Polecam inne pyszności z czerwoną fasolą.
Czy zamiast pieczarek może być cukinia albo bakłażan? Mam akurat w lodówce