Kiedy pierwszy raz zrobiłam to pesto już nigdy nie wyrzuciłam liści od rzodkiewki. Smakiem przypomina trochę rukolę, zresztą róbcie makaron gryczany z pesto z rzodkiewki i suszonymi pomidorami i sami się przekonajcie.
Składniki:
100g makaronu gryczanego
liście z jednego pęczka rzodkiewki
4 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
sól/pieprz*
+pokrojone suszone pomidory
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, składniki na pesto blendujemy, kroimy suszone pomidory i mieszamy razem z makaronem.
Sól i pieprz dodaję sobie na talerzu.
Porcja dla mamy i dziecka, pesto jeszcze zostanie i można zamrozić.
Ania radzi:
Zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych możesz użyć parmezanu.
Wybrałam makaron gryczany ze względu na źródło białka, może być każdy.
Lilka dostała pół suszonego pomidora, którego opłukałam z zalewy. Pamiętajmy, że takie produkty podajemy rzadko ze względu na ilość soli.
Spróbuj też pesto pietruszkowego.