U nas pulpety często się pojawiają, bo jak wiecie nie podaję smażonego Lilce, a takie z wody bardzo nam smakują. Tym razem pulpety z botwinką w sosie śmietanowym. Na blogu znajdziesz też w pysznym sosie tymiankowym.
Składniki na pulpety:
400g mięsa z indyka
10g kaszy manny (1 łyżka)
2 ząbki czosnku
1 jajko
pól cebuli
pół kajzerki namoczonej w wodzie
pietruszka suszona/świeża
1 łyżka czosnku staropolskiego (opcjonalnie)
2 łyżki suszonych warzyw (u mnie z Lidla)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz.
Wrzucam do wrzątku z liściem laurowym, suszonymi warzywami i gotuję ok 15 minut.
Pulpety z botwinką w sosie śmietanowym – porcja dla mamy, taty i dziecka.
Sos śmietanowy z botwinką:
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
pół cebuli
koperek suszony/świeży
150ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Kroimy drobno cebulę, czosnek i liście botwinki, buraczki możesz zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w drobną kostkę). Zalewamy wodą do przykrycia na patelni i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie woda powinna odparować. Zalewamy śmietanką, dodajemy koperek i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Po odłożeniu dla Lilki dodaję sól i pieprz.
Ania radzi:
Możesz użyć mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, lub z kurczaka. Jeśli wybierzesz tłustsze mięso nie musisz dodawać kajzerki (przy BMK).
Najlepiej użyć świeżych ziół.
Możesz dodać więcej śmietanki i zagęścić mąka ziemniaczaną.