Pulpety z botwinką w sosie śmietanowym

You are currently viewing Pulpety z botwinką w sosie śmietanowym

U nas pulpety często się pojawiają, bo jak wiecie nie podaję smażonego Lilce, a takie z wody bardzo nam smakują. Tym razem pulpety z botwinką w sosie śmietanowym. Na blogu znajdziesz też w pysznym sosie tymiankowym.

Składniki na pulpety:

400g mięsa z indyka

10g kaszy manny (1 łyżka)

2 ząbki czosnku

1 jajko

pól cebuli

pół kajzerki namoczonej w wodzie

pietruszka suszona/świeża

1 łyżka czosnku staropolskiego (opcjonalnie)

2 łyżki suszonych warzyw (u mnie z Lidla)

sól, pieprz*

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz.

Wrzucam do wrzątku z liściem laurowym, suszonymi warzywami i gotuję ok 15 minut.

Pulpety z botwinką w sosie śmietanowym – porcja dla mamy, taty i dziecka.

Sos śmietanowy z botwinką:

1 pęczek botwinki

1 ząbek czosnku

pół cebuli

koperek suszony/świeży

150ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Kroimy drobno cebulę, czosnek i liście botwinki, buraczki możesz zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w drobną kostkę). Zalewamy wodą do przykrycia na patelni i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie woda powinna odparować. Zalewamy śmietanką, dodajemy koperek i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Po odłożeniu dla Lilki dodaję sól i pieprz.

Ania radzi:

Możesz użyć mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, lub z kurczaka. Jeśli wybierzesz tłustsze mięso nie musisz dodawać kajzerki (przy BMK).

Najlepiej użyć świeżych ziół.

Możesz dodać więcej śmietanki i zagęścić mąka ziemniaczaną.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze