Placuszki gryczane

You are currently viewing Placuszki gryczane

Kakaowe placuszki gryczane z jabłkiem najlepiej zaplanować, jak robicie kaszę na obiad i wtedy ugotować jej więcej na następny dzień na śniadanie. Polecam wtedy zrobić frittatę z patelni:

 lub kasze z warzywami:

Są pyszne, wilgotne w środku i mega mięciutkie i smakują super na wynos!

Placuszki gryczane – Składniki:

50g kaszy gryczanej* (pół woreczka)

5 daktyli

pół jabłka (ok. 60g)

jajko

70ml mleka/napoju roślinnego

30g kaszy manny (3 łyżki)

10g kakao (łyżka)

szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę zblenduj z jajkiem, mlekiem, daktylami i kakao. Dodaj kaszę i starte na grubszych oczkach jabłko i wymieszaj łyżką.

Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Z przepisu wychodzi 10 szt. Podałam z budyniem piernikowym i duszonymi śliwkami.

Jadłam też z kremem czekoladowym i kvargiem – kosmos.

Ania radzi:

*Placki robiłam z kaszy gryczanej białej i prażonej. Użyj tej, którą lubisz. Ja kocham obydwie, ale biała ma neutralny smak.

Myślę, że wyjdą z każdej kaszy i na pewno będę próbować z jaglaną i bulgur czy kuskus.

Przy alergii na BJ zastąp jajko bananem i pomiń mleko, to moja sugestia. Możesz wcześniej namoczyć daktyle, mój blender sobie poradził i zblendował.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Iza

Wyglądają apetycznie, a budyń piernikowy kupny?