Kakaowe placuszki gryczane z jabłkiem najlepiej zaplanować, jak robicie kaszę na obiad i wtedy ugotować jej więcej na następny dzień na śniadanie. Polecam wtedy zrobić frittatę z patelni:
lub kasze z warzywami:
Są pyszne, wilgotne w środku i mega mięciutkie i smakują super na wynos!
Placuszki gryczane – Składniki:
50g kaszy gryczanej* (pół woreczka)
5 daktyli
pół jabłka (ok. 60g)
jajko
70ml mleka/napoju roślinnego
30g kaszy manny (3 łyżki)
10g kakao (łyżka)
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę zblenduj z jajkiem, mlekiem, daktylami i kakao. Dodaj kaszę i starte na grubszych oczkach jabłko i wymieszaj łyżką.
Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Z przepisu wychodzi 10 szt. Podałam z budyniem piernikowym i duszonymi śliwkami.
Jadłam też z kremem czekoladowym i kvargiem – kosmos.
Ania radzi:
*Placki robiłam z kaszy gryczanej białej i prażonej. Użyj tej, którą lubisz. Ja kocham obydwie, ale biała ma neutralny smak.
Myślę, że wyjdą z każdej kaszy i na pewno będę próbować z jaglaną i bulgur czy kuskus.
Przy alergii na BJ zastąp jajko bananem i pomiń mleko, to moja sugestia. Możesz wcześniej namoczyć daktyle, mój blender sobie poradził i zblendował.
Wyglądają apetycznie, a budyń piernikowy kupny?