Omlet ala ciasto marchewkowe

You are currently viewing Omlet ala ciasto marchewkowe

Zastanawiałam się czy nazwać to cudo ciasto marchewkowe z patelni, czy omlet ala ciasto marchewkowe.. hmm… ciężki wybór, ale pewne jest to, że to najlepszy omlet jaki jadłam 😛

Omlet ala ciasto marchewkowe – Składniki:

2 jajka

1 łyżka oleju

90g marchewki (2 małe sztuki)

3 daktyle (możesz więcej, max 5)

10g mąki kokosowej (1 łyżka)

40g mąki pszennej (4 łyżki/tortowa Basia)

30g mąki owsianej (3 łyżki/ Melvit)

40ml mleka kokosowego (karton Real Thai)

łyżka pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie dla starszego dziecka)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

Przygotowanie:

Jajka miksujemy chwilę z olejem aż będą puszyste. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, mleko kokosowe, sodę i cienko pokrojone daktyle (nie trzeba moczyć), miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Masa wychodzi gęsta. Nakładamy na rozgrzaną patelnię i od razu zmniejszamy ogień na średni. Smażymy pod przykryciem (u mnie 12 minut z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 8-10 minut).

Podałam z twarogiem zblendowanym z mleczkiem kokosowym (tłusty trójkąt). Blendujemy długo, aż twaróg będzie kremowy. Możesz dosłodzić.

Ania radzi:

Jeżeli będziesz smażyć omleta na mniejszym ogniu to cały będzie mięciutki 🙂

Najlepsza patelnia średnica 20-21 cm.

Możesz użyć innych mąk, pasuje jeszcze orkiszowa jasna, gryczana i migdałowa.

Zamiast mąki kokosowej można dać wiórki.

Jak nie wiesz jak łatwo przewrócić omleta tutaj masz filmik 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

17 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Laima

Czym można zastąpić mleko Kokosowe? 🙂

Laima

Ale zwykłym krowim mogę np? 😀

Laima

Jak zwykle dziękuję ❤️

Marzena

Udany przepis. Mały/ średni ogień to jednak kwestia względna. Smażenie omletu zajęło nie więcej niż 10 minut.

Agata

A czy można użyć samej mąki pszennej?:)

Magda

Zrobiłam, wyszło super, na wierzch tak jak proponowałaś: twaróg zmiksowany z mleczkiem kokosowym oraz troszkę musi z malin.

Magdalena

Obłęd !!!
Przepadałam za tym przepisem 🤭😍

Natalia

Przepyszne, delikatnie slodkie 🙂 wszystkim smakowalo, wiekszym i mniejszym.

Hania

Co za obłęd. Ja nie wiem jak wpadasz na te pomysły ale są genialne. Omlet genialny! Powtarzam genialny ! 😍 na górę dala sama masę kokosową z cynamonem ponieważ u nas alergia na bmk. Gratuluję talentu ❤

Patrycja

Pyszny omlet! 😋 Przy alergii na jajko świetnie się sprawdza aquafaba z czerwonej fasoli ❤️