Zastanawiałam się czy nazwać to cudo ciasto marchewkowe z patelni, czy omlet ala ciasto marchewkowe.. hmm… ciężki wybór, ale pewne jest to, że to najlepszy omlet jaki jadłam 😛
Omlet ala ciasto marchewkowe – Składniki:
2 jajka
1 łyżka oleju
90g marchewki (2 małe sztuki)
3 daktyle (możesz więcej, max 5)
10g mąki kokosowej (1 łyżka)
40g mąki pszennej (4 łyżki/tortowa Basia)
30g mąki owsianej (3 łyżki/ Melvit)
40ml mleka kokosowego (karton Real Thai)
łyżka pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie dla starszego dziecka)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
Przygotowanie:
Jajka miksujemy chwilę z olejem aż będą puszyste. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, mleko kokosowe, sodę i cienko pokrojone daktyle (nie trzeba moczyć), miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Masa wychodzi gęsta. Nakładamy na rozgrzaną patelnię i od razu zmniejszamy ogień na średni. Smażymy pod przykryciem (u mnie 12 minut z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 8-10 minut).
Podałam z twarogiem zblendowanym z mleczkiem kokosowym (tłusty trójkąt). Blendujemy długo, aż twaróg będzie kremowy. Możesz dosłodzić.
Ania radzi:
Jeżeli będziesz smażyć omleta na mniejszym ogniu to cały będzie mięciutki 🙂
Najlepsza patelnia średnica 20-21 cm.
Możesz użyć innych mąk, pasuje jeszcze orkiszowa jasna, gryczana i migdałowa.
Zamiast mąki kokosowej można dać wiórki.
Jak nie wiesz jak łatwo przewrócić omleta tutaj masz filmik 😉
Czym można zastąpić mleko Kokosowe? 🙂