Kocham racuchy!! No i Lila też 😛 Ale czekanie na drożdże nie zachęca do częstego robienia 😊. Więc jeśli nagle mamy ochotę na racuszki z jabłkami robimy takie bez drożdży. Są równie pyszne i puszyste jak te drożdżowe.
Racuszki z jabłkami bez drożdży – Składniki:
1 jajko
200g kefiru
150g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
płaska łyżeczka sody
pół dużego jabłka
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Ja kefir podgrzewam w mikrofali (20-30 sekund), wlewam do miski i łączę z jajkiem. Dodaję przesianą mąkę (najlepiej partiami) i mieszam z soda i pokrojonym drobno jabłkiem. Ciasto wychodzi gęste. Smażyłam na patelni pod przykryciem, wcześniej przecieram patelnię ręcznikiem z olejem, ale na suchej też ładnie się smażą. Posypane oszukanym cukrem pudrem :P, czyli mlekiem w proszku.
Ania radzi:
Nie masz mikrofali możesz kefir podgrzać na małym ogniu chwilę 😊.
Kefir możesz zastąpić maślanką.
Zamiast jabłek mogą być inne owoce np. truskawki 😛
Są obłędne 🥰 na jogurcie naturalnym typu greckiego z szarą renetą 🥰