Komu takie pulchne racuchy drożdżowe z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem? Wrzuciłam do działu „kolacje”, bo trzeba na nie trochę poczekać, ale robi się je bardzo szybko… no i warto czekać 😉
Racuchy drożdżowe z jabłkami – Składniki:
Zaczyn:
50ml ciepłego mleka
25g drożdży świeżych
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru (możesz dać więcej)
Ciasto:
250g mąki pszennej (u mnie tortowa)
150ml mleka
1 jajko
duże jabłko
+olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Robię zaczyn: ciepłe mleko mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie do miski przesiewam mąkę, dodaję mleko, jajko i zaczyn. Miksuję mikserem z hakami (polecam). Możesz wyrobić ręką. Ciasto się klei i jest gęste. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko – ponownie mieszamy mikserem. Moczymy łyżkę w wodzie, żeby łatwiej się nabierało. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Oprószamy cukrem pudrem, albo jak u nas mlekiem w proszku 😉
Z przepisu wychodzi ok. 10 sztuk.
Ania radzi:
Racuchy również wychodzą bez tłuszczu – niestety już tak nie smakują.
Możesz podać przed rokiem do spróbowania, ilość cukru jest minimalna.
Robiłam zaczyn na erytrolu i niestety drożdże nie rosną.
Babcia mówi, że najlepsze jabłka do racuchów to szara reneta 😊
Bez jabłek są równie smaczne 😛
Przy alergii na BMK możesz dać napój roślinny np. mleko migdałowe.
Świetne racuszki, zrobiłam na waniliowym mleku sojowym, wyszły idealne! 🙂