Racuchy drożdżowe z jabłkami

You are currently viewing Racuchy drożdżowe z jabłkami

Komu takie pulchne racuchy drożdżowe z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem? Wrzuciłam do działu „kolacje”, bo trzeba na nie trochę poczekać, ale robi się je bardzo szybko… no i warto czekać 😉

Racuchy drożdżowe z jabłkami – Składniki:

Zaczyn:

50ml ciepłego mleka

25g drożdży świeżych

1 łyżka mąki

1 łyżeczka cukru (możesz dać więcej)

Ciasto:

250g mąki pszennej (u mnie tortowa)

150ml mleka

1 jajko

duże jabłko

+olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Robię zaczyn: ciepłe mleko mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 15 minut.

Po tym czasie do miski przesiewam mąkę, dodaję mleko, jajko i zaczyn. Miksuję mikserem z hakami (polecam). Możesz wyrobić ręką. Ciasto się klei i jest gęste. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko – ponownie mieszamy mikserem. Moczymy łyżkę w wodzie, żeby łatwiej się nabierało. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Oprószamy cukrem pudrem, albo jak u nas mlekiem w proszku 😉

Z przepisu wychodzi ok. 10 sztuk.

Ania radzi:

Racuchy również wychodzą bez tłuszczu – niestety już tak nie smakują.

Możesz podać przed rokiem do spróbowania, ilość cukru jest minimalna.

Robiłam zaczyn na erytrolu i niestety drożdże nie rosną.

Babcia mówi, że najlepsze jabłka do racuchów to szara reneta 😊

Bez jabłek są równie smaczne 😛

Przy alergii na BMK możesz dać napój roślinny np. mleko migdałowe.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marlena

Świetne racuszki, zrobiłam na waniliowym mleku sojowym, wyszły idealne! 🙂

Agata

Czekałam na ten przepis ♥️

Ewelina

A jak użyje suchych drożdży to zaczyn też robię czy pomijam , kurczę dawno nie robiłam nic z drożdżami i zapomniałam 🙈🙈 brzmi smacznie muszę koniecznie zrobić 🥰

Katarzyna

Tez jestem ciekawa, bo mam tylko suche drożdże w domu…

Agnieszka

Na opakowaniu od drożdży suchych często pisze, że trzeba zrobić zaczyn, żeby wystartowały🙂