Szpinak i banan to jedno z moich ulubionych połączeń, więc musiały w końcu powstać placuszki szpinakowo-bananowe.
Róbcie, bo Lilka zjadła wszystkie 😛
Składniki:
40g szpinaku świeżego
100g dojrzałego banana (średni banan ma 120g; może być trochę więcej/mniej)
80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
100g jogurtu greckiego (może być naturalny/wege, wtedy trzeba będzie minimalnie zwiększyć ilość mąki)
1 łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Blendujemy szpinak z bananem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masa ma wyjść dość gęsta. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem na średnim ogniu.
Porcja dla mamy i dziecka.
Spróbuj też serniczków z patelni z bananami.
Ania radzi:
Dzięki temu, że smażymy pod przykryciem placuszki nie będą tak przywierać.
Możesz posmarować lekko olejem patelnię, jeżeli na co dzień tak smażysz.
Witam robiłam zgodnie z przepisem i wyszły jak dla mnie takie „gumiaste ” może takie mają być , robiłam pierszy raz .