W końcu odważyłam się zrobić wersję bez jajka 🙂 Wiecie co? Jest równie smaczna jak z jajkiem. Nie wiem czemu zawsze myślałam, że zamienniki popsują danie i nie będzie już tak smakować. A po kulkach marchewkowych z tofu przyszedł czas na kulki twarogowe z burakiem bez jajka.
Kulki twarogowe z burakiem bez jajka – Składniki:
200g twarogu trójkąt (Piątnica, Pilos/Lidl)
50g ugotowanego buraka (1 mały)
15g kaszy manny (1 czubata łyżka)
15g maki kokosowej (1 czubata łyżka)
1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3-4 łyżki ciepłej wody(żeby zakryło siemię)
10g różdżki malinowej (opcjonalnie/1 łyżka)
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wodą. W tym czasie blendujemy buraka i przekładamy do miski z twarogiem. Łączymy widelcem. Dodajemy kaszę, mąkę kokosową, siemię i dobrze łączymy. Jak woda się zagotuje zmniejszamy gaz i wrzucamy kulki. Gotujemy 2-3 minuty. Z przepisu wyszło 12 sztuk.
Ania radzi:
Zamiast mąki kokosowej może być mąka owsiana, albo 1 łyżka kaszy więcej.
Kulki możesz zjeść na wytrawnie, pomiń różdżkę malinowa, zamiast mąki kokosowej daj owsianą.
Siemię lniane najlepiej mielić w młynku do kawy, albo w Lidlomixie/Thermomixie. Można kupić gotowe, ale niestety nie będzie już tak bogate w składniki odżywcze.
Felerny przepis, kulki się rozpadają. Dzięki komentarzowi pani Uli uratowałam połowę masy gotując na parze. Ogólnie przepisu nie polecam 🙁